Kezdőlap » Növények » A vöröshagyma

A vöröshagyma

A magyar konyha egyik legkedveltebb ízesítője a vörös hagyma ősrégi konyhafűszer, mely Közép-Ázsiából került Magyarországra. A vörös hagyma latin neve Allium cepa L. Őshazájában egész Ázsiában vadon is előfordul, kerti termesztésbe először valószínűleg Iránba vették be. Indiában már több mint két ezer éve gyógynövényként ismerik.

Magyarországon szinte minden konyhakertben megtalálható. Hazánk legismertebb hagymatermő területe már a XIX század elejétől Makó környéke. A laza, humuszban gazdag talajon érzi jól magát, de mindenhol megtermelhető. A hagyma nem meleg igényes növény. Magja már viszonylag alacsony hőmérsékleten (4-5 °C fok) már csírázni kezd. A hideget jól tűrő vöröshagyma gyökérzete bojtos, mely sekélyen mélyed a talajba. A hengeres keresztmetszetű levelei tőállóak. A virágszár az alsó felében felfújt, hasas. A hagyma zöldes fehér apró virágaiban érnek meg a fekete három élű, zsugorodott apró hagymamagok. A hagyma föld alatt lévő termését rézvörös burokhéj védi . Ez alatta helyezkednek el a szorosan egymásra boruló, fehér, húsos hagymalevelek.

A hagymát szaporítani lehet dughagyma ültetésével és magról is. Magról vetve egy év alatt tudunk vöröshagymát termelni. A hagymát viszonylag korán, már márciusban vethetjük. A fiatal zöld hagymát a vetéstől számított 4-5 hét múlva már fogyaszthatjuk is. A betakarítási ideje függ a vetési módtól, ha duggatott volt a vetés, akkor a augusztus elején, míg a magról vetett hagyma augusztus végén szedhető fel. Ekkorra a hagyma levelei elvékonyodnak és elszáradnak. Arra figyelni kell, hogy csak száraz napos időben szedjük fel a hagymát, majd két-három napig a napon szárítsuk. A vöröshagyma különösen nyersen fogyasztva nagyon tápláló és egészséges, mert sok benne az ásványi só, és a vitamin, még E vitamint is tartalmaz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük