Kezdőlap » Egészséges életmód » A-vitamin: a látásunk őre

A-vitamin: a látásunk őre

Az A-vitamin (retinol) a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, és kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Számos növényi, és állati eredetű élelmiszer tartalmazza azonban az A-vitamin előanyagait: az úgynevezett karotinoidokat, melyekből a szervezetünk A-vitamint állít elő. A karotinoidok legfontosabb forrásai a sárga, és narancsszínű zöldségek, és gyümölcsök, illetve a sötétzöld leveles zöldségek. Az egyik legismertebb, és legfontosabb karotinoid a béta-karotin: ez adja például a répa vörös színanyagát. A 13-19 év közötti fiatalok, a várandós nők, és szoptató kismamák A-vitaminszükséglete magasabb.

A-vitaminszükségletünk körülbelül kétharmadát fedezzük az elfogyasztott húsokból, belsőségekből, tejtermékekből és tojásból, a zöldségfélékben és gyümölcsökben található elővitaminok mindössze a szükséglet egyharmadát fedezik. A növényi eredetű élelmiszerek közül a mézdinnye, aszalt barack, karotta, újhagyma, kelkáposzta, spenót és pálmaolaj nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat. Magas A-vitamintartalmú élelmiszerek például a máj, a mascarpone-, illetve a camembert sajt, a lágy sajtok, és az angolna.

Szervezetünk az A-vitamint a májban tárolja, ahonnan a vérkeringés által jut a sejtekbe. Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin a vékonybélben alakul A-vitaminná. A kiegyensúlyozott, állati és növényi eredetű élelmiszereket egyaránt tartalmazó táplálkozás általában megfelelően látja el A-vitaminnal a szervezetünket: ritkán alakulnak ki hiánytünetek. A fejlődő országokban az A-vitaminhiány azonban gyakran előfordul: az egyik lehetséges, súlyos következmény a látás elvesztése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük