Kezdőlap » Kert » A vetés időpontjának helyes megválasztása és a palántanevelés.

A vetés időpontjának helyes megválasztása és a palántanevelés.

A vetés időpontjának megválasztása igen sarkalatos tényező, ha jó termést szeretnénk elérni. Kezdő kertészeknek szeretnénk némi tanácsot adni ebben a nem kis döntésben elősegítve azt, hogy ne menjen el a kedvük az első esetleg sikertelen próbálkozással.

A kiültetéses átlagos időpontjához időzítve, de a palántanevelés időtartamát is figyelembe véve kell a magvetést üvegházban, vagy egyéb zárt helyen elvégezni. Vetés előtt próbacsíráztatást kell végezni és a csírázási százalék figyelembevételével kell a magvetés sűrűségét meghatározni.
Mindenképpen kerülni kell a sűrű vetést, mert ez igen gyakran súlyos bajok forrásává válik és elkerülhetetlenül a palánták megbetegedéséhez vezethet. Fontos azonban, hogy a talaj hőmérséklete sem a zárt helyen, sem pedig a szabadföldön helybe vetett növények esetében ne legyen alacsonyabb a vetett növények csírázásának optimális hőigényénél.

A hideg, nedves talajban megduzzadva, de csírázás nélkül elfekszenek a magvak és ilyen állapotban elhalásukat okozhatják a talajban élő kórokozó gombák. Elengedhetetlenül fontos, hogy a magvetések, illetve a palántanevelő ládák, vagy ágyak öntözését a délelőtti órákban végezzék, enyhe szellőztetés mellett, hogy alkonyatig a talaj felülete szikkadhasson és a palánták felületéről az öntözővíz felszáradhasson. Öntözéshez csak az ideális talajhőmérsékletnek megfelelő hőmérsékletű vizet szabad használni.

Általában kedvezőtlen az öntözéshez 14-15 foknál hidegebb vizet használni. A téli kora tavaszi hónapokban feltétlenül kerülni kell a túlöntözést.

Meggyőződésem, hogy aki betartja ezeket az igen könnyen megjegyezhető tanácsokat sikerrel fog járni és palántái, majd termése megfelelő mennyiségű, az elvárásoknak megfelelő termést fog hozni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látvány-madárodút?

Mikor az ember mesterséges odúkat helyez ki a kertbe a madarak számára, a legtöbbek fejében …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük