Kezdőlap » Jog » A véleménynyilvánításhoz való jog eredete

A véleménynyilvánításhoz való jog eredete

A szabad véleménynyilvánítás az emberek egyik alapvető jogosultsága, mely már az ókori Rómában is jelen volt mormogás joga (ius murmurandi) néven. A plebs/nép is felhatalmazást kapott a felszólalásra, az „elégedetlen morgolódásra.” Azóta a történelem és a társadalmak fejlődése egyre jobban kimunkálták a véleménynyilvánítás fogalmát és értelmezését. Az első olyan tevékenység, mely segítségével egyes gondolatok eljutottak több emberhez a könyvnyomtatás feltalálása volt. A szóbeli, az írásos és a nyomtatott kifejezések ugyanolyan értékű véleménynek minősülnek, sőt a filmek, képek, különböző ábrázolások, festmények, szobrok, vizuálisan érzékelhető tárgyak, de nézeteink közlését jelenthetik a külső jegyeink is: hajviseletünk, ruházatunk, mimikánk is. Nagyon fontos kérdés manapság az, hogy ki, hogyan, milyen körülmények között fejtheti ki véleményét, nézőpontját úgy, hogy azzal senkit ne sértsen meg, ne adja rágalmazásnak vagy becsületsértésnek alapját, hanem inkább építőjelleggel hasson a címzettre.

A véleménynyilvánítás a magyarországi Alkotmánybíróság szerint az egyéni önkifejezés alapja és egyben elválaszthatatlan az emberi méltósághoz való jogtól. Ez a – nem abszolút – jog más érdekek, illetve jogok védelmének érdekében korlátozható.

A véleménynyilvánításhoz, mint alapjoghoz az úgynevezett kommunikációs jogokat soroljuk, hiszen a vélemény szabad közlése több színtéren, közegben és módon is végbemehet. A véleménynyilvánítás szabadsága magába foglal több szabadságjogot, ezért a kommunikációs szabadságok anyajogának is nevezhetjük. Anyajoga például a szólás – és sajtószabadságnak, az informáltsághoz való jognak; tágabb értelemben pedig a művészi, irodalmi alkotás szabadságának és ezek terjesztésére vonatkozó szabadságnak is, de a véleménynyilvánításhoz kapcsolódik még a lelkiismereti – és a vallásszabadság, valamint a gyülekezési jog is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük