Kezdőlap » Egészséges életmód » A túlzott fehérjefogyasztás veszélyes is lehet

A túlzott fehérjefogyasztás veszélyes is lehet

Egy nemrég befejezett amerikai kutatás eredményei szerint az állati eredetű fehérje túlzott mértékű fogyasztása veszélyes is lehet. A középkorú embereknél, négyszeresére növeli a daganatos megbetegedés okozta halál rizikóját. A kutatók szerint a túlzott fehérjefogyasztás ebben a korcsoportban a dohányzáshoz hasonló mértékben növeli a halálozási rizikót.
Magas fehérjetartalmú táplálkozás esetén a napi energiabevitel több mint 20%-a származik fehérjéből. Abban az esetben, ha a proteinnel bevitt kalóriák aránya alacsonyabb, mint 10%, proteinszegény táplálkozásról beszélünk. A fehérjebevitel arányának meghatározásánál a növényi és állati eredetű proteineket egyaránt számolnunk kell, azonban a rákkeltő hatás növekedését kizárólag a magasabb állati eredetű fehérjebevitel esetén tapasztalták. Az állati eredetű fehérje fő forrásai a húsok, tojás és a tejtermékek.
Azonban, ahogy a kutatók is írják, a megemelkedett rizikó elsősorban a középkorú emberekre vonatkozik: a 65 év felettiek számára a magas fehérjetartalmú táplálkozás pozitív hatásokkal bír, például védelmet nyújt bizonyos betegségek, panaszok ellen.
Mi okozhatja a protein rákkeltő hatását?
A fehérjék elősegítik bizonyos hormonok működését, melyeknek a növekedésben van szerepük – emiatt azonban túlzott mennyiségben rákkeltőek lehetnek. Idősebb korban azonban a növekedési hormonok működése alábbhagy, és ez az izmok leépüléséhez, illetve a csonttörés rizikójának emelkedéséhez vezet. A magasabb fehérjebevitel ennek a jelenségnek a mértékét csökkentheti.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük