Kezdőlap » Egészséges életmód » A túlsúly jelei

A túlsúly jelei

Normál testsúly, telt vagy kövér alak: hol vannak a határok? Az úgynevezett testtömeg-index (BMI) alapján megállapíthatjuk, van-e rajtunk súlyfelesleg, és ha igen, milyen mértékben számítunk túlsúlyosnak. Már az enyhébb mértékű elhízás is negatív egészségügyi következményekkel járhat. A túlzottan magas BMI esetén az inzulinérzékenység egyre jobban csökken, így emelkedik a 2-es típusú diabétesz (cukorbetegség) kialakulásának esélye. Orvosi szempontból legkésőbb a 30-as, és afeletti BMI érték esetén kell sürgősen csökkenteni a testsúlyt, diétába kezdeni. 30-as BMI érték fölött elhízásról (krónikus túlsúlyról) beszélünk, kóros elhízást a 40-nél is magasabb szám jelent.
Az egészségi állapot megítéléséhez a testzsír eloszlását is figyelembe kell vennünk. A derék-csípő hányados tájékoztatást ad arról, mennyire kockázatos a túlsúly a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának szempontjából. Az úgynevezett alma típusú elhízás esetén elsősorban a hason, a derék vonalában alakul ki súlyfelesleg, a derék-csípő hányados magasabb. A körte típusú elhízásnál – ez számít veszélytelenebbnek, kisebb a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója -, a zsírpárnák elsősorban a csípőre, fenékre, combra rakódnak le. A derék-csípő hányados ebben az esetben kisebb. Hogy pontosan meghatározzuk ez a számot, a derék körfogatát – a bordák és a medencecsont között körülbelül félúton, a köldök vonalában- elosztjuk a csípő körméterével. Utóbbit ott mérjük, ahol a legszélesebb a csípő. Azoknál a nőknél, akinek a derékbősége 80 centiméternél magasabb, az egészséges mértékűnél magasabb a zsírlerakódás a derék körüli területeken. Férfiaknál ez a határérték 94 cm.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük