Kezdőlap » Növények » A tűlevelű fenyő elterjedése

A tűlevelű fenyő elterjedése

A karbon időszak vége felé, mintegy 300 millió évvel ezelőtt a Földön szárazabb időszakok követték egymást. Megindult a lemeztektonika, a Föld összeállt egy nagy kontinenssé, vagyis így keletkezett a Pangea. A növényeknek szükségük lett volna sok-sok vízre, mint a páfrányoknak, moháknak és gombáknak, ezért az akkor élők sajnos kezdtek kihalni. És előjöttek olyan növények, amelyeknek sokkal kevesebb vízre volt szükségük. Majd elterjedtek a Földön elég hamar. Ezek a növények a fenyők voltak, vagyis a tűlevelűek.

Ezeknek nagy előnyük volt a spórával szemben a magokkal való szaporodás. A spóra nagyon kényes volt, ha rossz helyre szállt, akkor meghalt. Csak víz közelében tudtak nőni az ilyen növények.
Ezzel ellentétben, a fenyő nőhet a szárazabb helyeken is, hiszen magokkal szaporodik. Ez ugyanabban az időben volt, mikor az első krokodilok is kifejlődtek, elhagyhatta a vizet.

Mivel összeállt az összes kontinens egy naggyá abban az időben, így a fenyők könnyebben terjedhettek az egész Földön. A perm időszakban, mintegy 290 és 245 millió évvel ezelőtt hideg és száraz volt az éghajlat, a fenyőfák könnyen fejlődtek, hiszen kedvezett nekik az ilyen idő. Később, amikor szétváltak a kontinensek, akkor már minden földrészen volt fenyőfa. De amikor fejlődésnek indultak a virágzó növények, gyümölcsfák, virágok, füvek is, körülbelül 145 millió évvel ezelőtt, a fenyő a melegebb területeken is átvette a helyüket.
Ma főként inkább a hidegebb helyeken nőnek fenyők, de előfordulnak melegebb éghajlatokon is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük