Kezdőlap » Fitnesz » A túledzés: honnan ismerjük fel, és hogyan kezeljük?

A túledzés: honnan ismerjük fel, és hogyan kezeljük?

Aki rendszeresen sportol, különböző okokból előfordulhat, hogy egy-egy edzésen nem tudja a szokásos teljesítményét hozni. Azonban, ha a rendszeres tréning ellenére a teljesítmény tartósan romlik, a gyakorlatok között tartott pihenőidő sem vezet javuláshoz, és az általános közérzetünk is rosszabb, túledzési szindrómáról lehet szó. A teljesítménycsökkenés és a krónikus fáradtság mellett a túledzés tipikus tünetei az alvászavarok. A szindróma általában szellemi, és fizikai szinten is panaszokat okoz: a gyakori szívdobogásérzet, és alvászavarok mellett a depresszív hangulatért is felelős. Amennyiben két-három hetes pihenés után sem tapasztalunk javulást, forduljunk orvoshoz: elképzelhető, hogy vírusos megbetegedés, vagy a szervezetben található gyulladás okozza a problémákat.

A megfelelő mennyiségű testmozgás fontos, azonban az is elengedhetetlen, hogy tudjunk mértéket tartani. A mindennapos, kemény edzés, legyen szó akár teljesítménysportokról, állóképességi sportokról, vagy erősítő edzésről, hosszú távon könnyen a túledzési szindróma kialakulásához vezethet. A túlzott megterhelés mellett a stresszfaktorok: például a párkapcsolati problémák, vizsgahelyzetek, vagy időhiány, az egyoldalú táplálkozás, illetve, ha nem hagyunk magunknak elegendő időt a felépülésre egy betegség után, szintén hozzájárulhatnak a túledzéshez.

A túledzésre egyetlen gyógyír létezik: a pihenés. A gyógyulás átlagosan 2-3 hetet vesz igénybe. Hagyjunk fel minden sporttevékenységgel, amíg javulást nem tapasztalunk a közérzetünkben, és általános egészségi állapotunkban, ezután fokozatosan újrakezdhetjük az edzést – de ezúttal már ügyeljünk a mértékre!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük