Kezdőlap » Betegségek » A tüdőrák

A tüdőrák

A tüdőrák hazai és világi viszonylatban is a leggyakoribb rákféleség, és a rákos halálozások legfőbb oka. A legtöbb rákbetegségek okát mai napig nem ismerjük. A tüdőrák kialakulásáért 90-95%-ban a dohányzás felelős.
Fontos tudni, hogyha valaki minél többet dohányzik, annál nagyobb a kockázat tüdőrák kialakulására. Férfiak esetében napi egy doboz cigaretta a tüdőrák kialakulását tízszeresére emeli, nők esetében pedig ötszörösére. Fontos az életkori tényező is, ugyanis ha minél fiatalabb korban kezdi el valaki a dohányzást, annál nagyobb az esélye arra, hogy kialakuljon nála a sok esetben gyilkos kór, mindenképpen a dohányfüst beszívásának idejétől és mélységétől is függ a kockázat mértéke.

A tüdőrák korai stádiumában nem jellemzőek tünetek. Előrehaladott állapotban tartós köhögés, és a köhögés jellegének a megváltozása jellemző. Intő jel lehet a véres köpet, ugyanis ekkor a növekvő légutakba betör a daganat. Jellemző tüdőrák esetében az ismételten kiújuló tüdő-, illetve hörgőgyulladás, az állandósuló mellkasi fájdalom, a légszomj, rekedtség és a ziháló légzés.

A tüdőrák kiszűrése legelőször a páciens általános állapotának a felmérésével kezdődik, ezt követően részletes fizikális vizsgálat következik, mint a laborvizsgálat, EKG, vérvizsgálat és a légzésfunkció vizsgálata. Tüdődaganat gyanúja esetén képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra is szükség van, ilyen a röntgen, és a CT, utóbbi esetében pontosabb kép és diagnózis kapható. Fontos, hogy a diagnózist csak szövettani vizsgálat vétele és eredményének kiértékelése után lehet megállapítani.

A tüdődaganat kezelése történhet sebészeti terápiával, sugárkezeléssel és kemoterápiával. Sebészeti terápia esetén érhető el a legjobb eredmény, az időben felfedezett, áttét nélküli tüdődaganatos betegek 97%-a ennek a beavatkozási formának köszönheti a gyógyulását. A sugárkezelés általában a műtéti megoldást egészíti ki, történhet a műtét előtt, ebben az esetben a tumor összezsugorítása a cél, és történhet műtét után is, az esetleges megmaradt rosszindulatú szövetek elpusztítása érdekében. A kemoterápia esetén a cél a sejtosztódás megállítása, ennek a kezelésnek a legtöbb a mellékhatása, mint a vérszegénység, veseelégtelenség, hányinger, fémes íz érzése a szájban, és a fehérvérsejtszám drasztikus csökkenése.

Fontos a betegség mihamarabbi felfedezése, mert csak ebben az esetben van esély a gyógyulásra, ezért érdemes rendszeresen tüdőszűrésre járni, és odafigyelni az egészségre, és mivel a dohányzás a legmagasabb kockázati tényező ennél a betegségnél, érdemes azt elhagyni minél hamarabb, vagy épp el sem kezdeni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük