Kezdőlap » Betegségek » A torokfájás mit is jelent pontosan

A torokfájás mit is jelent pontosan

Amennyiben tapasztaljuk azt az égető illetve kaparó érzést a torkunkban, amiért nemcsak, hogy nehezebb a nyelés, de akár a beszéd is fájdalmassá válik, akkor első gondolatunk a torokfájás lehet.

Érdemes tudni, hogy a torokfájást vírusok okozzák, de ritkább esetekben előfordul, hogy baktériumok a felelősek a kialakulásáért. Esetleg lehet még allergia is az oka a torokfájásnak vagy a száraz levegő és a por miatt is felléphet ez a kellemetlen betegség.

Amit fontos lenne tudni, hogy amellett, hogy megfigyeljük magunkat és próbáljuk megállapítani a fellépő tüneteket, mindenképpen meg kell találnunk az okát a torokfájásnak. Fontos lenne kideríteni, hogy csupán nátha okozta torokfájásról van-e szó, amit vírus okoz, avagy bakteriális eredetű a torokfájás. Ez azért nem mellékes, mert antibiotikummal csak a bakteriális torokfájás kezelhető a vírusos nem.

Mindkét esetben hasonlóak a tünetek, de az egyszerű nátha okozta torokfájás pár nap múlva elmúlik habár nagyon fájdalmas is lehet és nem túl magas láz is kísérheti, szemben a vírusos megbetegedéssel, amikor is a fertőzés hosszabb ideig nem múlik el, valamint tünetként megjelenhet az étvágytalanság, émelygés és a jellemzően magas láz.

Persze, torokfájás esetén nem kell azonnal orvoshoz szaladni, pár napig otthon mi is kúrálhatjuk magunkat. Fontos lenne a folyadékpótlásra odafigyelni és a pihenés nagyban hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz. Házi praktikaként alkalmazhatunk mézet, fokhagymát esetleg sós langyos vizes torok öblögetést. A gyógyteák fogyasztása szintén ajánlott ilyen esetben.
Azonban mindenképpen forduljunk szakemberhez, ha rosszabbodik állapotunk pár nap után, illetve ha magas láz lép fel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük