Kezdőlap » Látnivalók » A Tordai- Hasadék

A Tordai- Hasadék

Kirándulásunk során érdemes ellátogatni a Tordai- Hasadékhoz, az Aranyos völgyében. Mészkőn áthaladva megtekinthető az unitárius templom. Itt töltötte utolsó éveit Balázs Ferenc író, utazó, unitárius lelkész a szövetkezeti eszmék hirdetője.

Elértünk a Tordai-hasadékhoz, Erdély legismertebb kirándulóhelyéhez és természeti látnivalójához.
A Hesdád-patak mély szurdokvölgye. A patakon az átkelést a függőhidak biztosítják. A meredek sziklafalak a sziklamászók kedvenc helye. A hasadék délkeleti bejáratánál turistaház épült.

A Tordai-hasadék létrejöttét több legenda is megörökíti. Legismertebb a Szent László-legenda.
Szent László igazságos, nagyon jó lelkű, szent életű, de az ellenséggel szemben bátor király volt. Sok csodatettet vitt véghez életében, d még többet halála után. Sok Istennek tetsző dolgot művel e, ezért szentté avatták.

Akkoriban a kunok rendre rátörtek Magyarországra, de a király bátor seregével mindig győzedelmeskedett az ellenség felett. Egyszer azonban hatalmas sereggel támadtak Magyarországra, Erdélyre, s a Tordai-fennsíkon ütköztek meg Szent László seregeivel. Ez alkalommal nagy túlerőben voltak a kunok és szétverték Szent László seregét. A király is nagy veszélybe került, menekülnie kellett. Lova azonban a kövek, sziklák között, ahol menekülhetett, megsántult, s a kunok már majdnem utolérték.

Az üldözők élve akarták elfogni, és ez úgy látszott sikerül is nekik, amikor a király végső kétségbeesésében Istenhez fohászkodott, hogy mentse meg. Isten meghallgatta a szent életű király imáját, s mögötte a sziklák hatalmas dübörgéssel szétnyíltak, egy hosszú és széles szakadék keletkezett, amelybe az üldöző kunok mind belezuhantak. Így keletkezett a Tordai-hasadék. A szerencsésen megmenekült király lovának patkónyomai ma is látszanak a Tordai-hasadék fölötti sziklákon.
Így szól az egyik monda.

A Tordai-hasadék a Hesdád-patak völgyében kialakult, 3 km hosszú mészkarszton keletkezett szurdokvölgy, ma nemzeti park.
Kirándulásunk során ki ne hagyjuk ezt a gyönyörű látványt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük