Kezdőlap » Egészséges életmód » A testmozgás és az egészség kapcsolata

A testmozgás és az egészség kapcsolata

A rendszeres testmozgás és az egészség közötti összefüggést már régóta ismerjük, de talán még soha nem volt ekkora jelentősége, mint a mai elkényelmesedett civilizációnkban.
A legjobb, ha már gyermekkorban elkezdjük hozzászoktatni magunkat a rendszeres testmozgáshoz. A testedzés az egész szervezetünkre kedvező hatással van: erősebbé válunk, nő a terhelhetőségünk, javul a közérzetünk, nő a fizikai és szellemi teljesítményünk. A rendszeres sport javítja a szív és a tüdő működését, növeli az immunrendszerünk ellenálló képességét. Mivel fokozza az alapanyag-cserét is, így még az edzés utáni egy – két napig is fokozza az energia leadását. Hosszabb távon javítja az ízületek mozgékonyságát és erősíti a csontokat. Javul az emésztésünk, és jobban működnek a méregtelenítési folyamataink.
Vizsgálatokkal igazolható, hogy a rendszeres mozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és ezek rehabilitációjában is nagy szerepe van. Javul a vérkeringés, csökken a magas vérnyomás és mérséklődik a vérzsír-szint.
Testedzéssel megelőzhető, illetve kezelhető a székrekedés, mert gyorsítja a táplálék áthaladását a bélrendszeren. Szintén megelőzhető, vagy mérsékelhető a csontritkulás. Bizonyos gyakorlatok, mint a súlyemelés, séta, futás plusz kalcium bevitellel erős csontokat építenek.
A nagyobb fittség fontos szerepet játszik néhány rosszindulatú daganat megelőzésében, illetve javítja a túlélési arányt.
A testmozgás késlelteti az öregedést, javítja a memóriát és nagyon jó stresszoldó és antidepresszáns hatású.
Egészségünk védelmében tehát rendkívül a fontos a gyermekkorban elkezdett mozgás, amelyet később az életkorunknak és életritmusunknak megfelelő sporttal folytassunk és egészítsünk ki megfelelő étkezési szokások kialakításával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük