Kezdőlap » Egészséges életmód » A terhesség jelei

A terhesség jelei

A terhességnek azt szokták mondani, különböző jelei vannak és ezeket 3 fő csoportba soroljuk.

  • GYANÚJELEK
  • VALÓSZÍNŰ JELEK
  • BIZTOS JELEK

Az első csoportba tartozik ami a legfeltűnőbb jele a menstruáció kimaradás. Azért ebbe soroljuk, mert más lehetséges oka is lehet annak, hogy kimaradt és néha nem feltétlenül a gyermekáldási örömök, hanem munkahelyi stressz, ciszta, hormonzavar, nagyfokú fizikai megterhelés.

Gyanújelnek tekintjük a reggeli hányást, émelygést, fáradékonyságot, ingerlékenységet, de ezek is csak gyanújelek hisz nem mindenkinél jelentkeznek, valamint ezeknek is lehet számos kiváltó oka, ilyen például a gyomorrontás, ételmérgezés, esetleges allergiás reakció, idegesség. A fáradékonyságnak, pedig ezer más oka is lehet. Ezért kerültek be ezek a jelek is a gyanújelek csoportjába.
Általában a gyakori vizelési inger is a terhesség első jele, azonban ezt is akár felfázás, húgyúti fertőzés is okozhatja.
Valamint a duzzadt érzékeny mellek nem teljesen, rögtön hanem a fogantatás után 3 héttel jelentkezhetnek, de ez a menstruáció előtti tüneteknek is betudhatók.
Bizonyos ételek megkívánása vagy éppen teljes elutasítása. Ez a terhesség első három hónapjának a velejárója, de okozhatja a stressz, vagy a közelgő menstruáció, vagy a nem megfelelő táplálkozás is. Tehát a gyanújelek bármelyike nem teljes mértékben utal a terhességre.

A második csoportban tartozik azért már sokkal egyértelműbb jelek vannak, mint a magzatmozgások érzékelése, ezt azért valószínesíthető jel, mert számtalan orvosi vizsgálat van közben, mint az ultrahangok, amik már viszonylag kis terhességet is képesek kimutatni ezért egy kicsit összetartozik a harmadik csoporttal. Ez a 4 hónap után következik be, de okozhatja bélgáz is. De a valószínű jelek esetében inkább a terhesség felé billen a mérleg.

A méhnyak megpuhulása is ide tartozik, amit azonban esetleg az elhúzódó menstruáció is okozhat.
A harmadik csoportba tartozik az ultrahang segítségével látható magzat, és a magzati szívhang. A biztos jeleknél egyéb más lehetséges okok nincsenek.
Javasolom, ha kimarad a menstruációd, és megadtad a lehetőségét, hogy terhes légy, vegyél egy terhességi tesztet. A teszt a megtermékenyített petesejt által termelt HCG hormont mutatja ki a vizeletedből, és ha ez pozitív lesz, keresd fel nőgyógyászodat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészségesen télen is

Számtalan táplálékkiegészítő kapható, melyek a megfázás, és egyéb megbetegedések elkerülését ígérik – azonban nem szabad …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük