Kezdőlap » Baba-mama » A szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió

A terhes kismamák sokáig szinte minden médiában csak arról hallhattak, hogy milyen csodálatos élmény egy gyermek születése, az újszülöttel töltött közös idő. Sokszor azonban az újdonsült anyuka azzal a problémával szembesül, hogy nem azt a leírhatatlan boldogságot érzi, amit kellene. Szerencsére manapság egyre többen vállalják fel, köztük hírességek is, hogy bizony nem volt könnyű összeszokni a kis jövevénnyel, és ez okozott némi kellemetlenséget a kezdetekben. Itt van mindjárt a kialvatlanság. A terhesség utolsó heteiben is nehézséget okozhat a kismamának a pihenés, majd átél egy szülést, ami megviseli fizikailag, lelkileg, aztán ott egy kis csecsemő, aki állandó figyelmet követel.

Ezzel együtt a magány érzése is eluralkodhat az anyán, ezért különösen fontos, hogy legyen segítsége, ne érezze úgy, hogy magára maradt. Fontos, hogy az anyuka igyekezzen magára is fordítani némi időt. Gyakran gondot okoz, hogy a nő bűnösnek érzi magát, ha néha egy kis időt foglalkozik saját magával is, pedig ez súlyos problémákhoz vezethet. Az anya egyre inkább veszít az önbizalmából, elhagyja magát, és ez könnyen a házasélet rovására is mehet. Itt fontos az apuka szerepe is, hiszen ő is sokat segíthet azzal, ha biztatja az anyukát. Ne tévesszük azonban össze a nehezebb napokat a depresszióval.

Szülés utáni depresszióról akkor beszélünk, ha a tünetek olyan súlyosak, hogy az anya nem tudja megfelelően ellátni a gyermekét, hosszú hetekig étvágytalan, kedvetlen. Ekkor mindenképpen terápiás segítségre van szükség. Érdekesség, hogy egyre gyakrabban figyelhetőek meg az édesapáknál is ezek a depressziós tünetek a gyermek születését követően.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük