Kezdőlap » Baba-mama » A szoptatás vékonyabbá tesz

A szoptatás vékonyabbá tesz

A szoptatás és a terhességek évtizedek után is hatással vannak egy nő testsúlyára. Egy brit kutatás során, melyen körülbelül 750 000-en vettek részt, a kutatók megállapították, hogy fél év szoptatási idő a testtömeg-indexet (BMI) hosszútávon 1%-kal csökkenti. A változó kor utáni években a nők súlya annál nagyobb mértékben növekedett, minél több gyereket vállaltak korábban. Ezek a testsúlybeli különbségek az 50 év fölöttieknél is mérhetőek, és függetlennek látszanak az egyéb rizikófaktoroktól.
A kutatók megállapították, hogy a szülések száma és a szoptatás ellentétes irányban befolyásolják a nők testsúlyát. A BMI minden gyermek után kis mértékű emelkedést mutatott. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket szültek, a változó kor után átlagosan 1,7 ponttal magasabb BMI értékkel rendelkeztek, mint a gyermektelen nők. A kutatás azon résztvevői, akik átlagosan legalább hat hónapig szoptattak, a BMI körülbelül 0,22 ponttal alacsonyabb volt, mint azoknál a nőknél, akik tápszerrel etették gyermeküket. A résztvevők 26,2 pontos átlagos testtömeg-indexe mellett ez körülbelül 1%-nak felel meg. Amennyiben a nők több, mint 10 hónapig szoptattak, a BMI-re gyakorolt hatás is magasabb volt, körülbelül 0,5 pont.
Az 1%-os BMI csökkenés elsőre nem tűnik soknak. Azonban, ha a nyugati országok átlagos testtömeg-indexét figyelembe vesszük, akár 1%-os csökkenés is hozzájárulhat a túlsúly okozta megbetegedések veszélyének redukálásához. Mivel a túlsúly jelentős rizikófaktor a szív-, és érrendszeri megbetegedéseknél, és kisebb részben a rákos megbetegedéseknél is, fontos szempont a csökkentése.
A szoptatás és a szülések száma egymástól független hatást fejtenek ki, és az egyéb faktorok, mint a táplálkozás, dohányzás vagy szociális környezet sem befolyásolja a jelenséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük