Kezdőlap » Betegségek » A szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer lassan terjedő betegsége, amelyet a gerincvelő és az agy sérülése, gócai okoznak. A tünetek és a panaszok több gócúak és változóak lehetnek. A tünetek időnkénti fellángolásai és tünetmentes időszakok válthatják egymást.

A betegség kiváltó okát, okait a tudomány jelenlegi állása szerint nem ismerjük, de valószínű, hogy valamilyen immunrendszer-károsodással hozható összefüggésbe. Gyakrabban fordul elő nőknél, mint a férfiaknál, és gyakoribb a mérsékelt égövön, mint a trópusokon. Általában a 20. és 40. életév között kezdődik, de hatással vannak rá az élettani körülmények, egyéb betegségek és az egyén fizikai állapota.

Megfigyelhető elváltozások a központi idegrendszerben található plakkok és szigetek, és az itt futó erek körüli gyulladások. Később foltos meszesedés alakulhat ki, amit már az MR vizsgálat is kimutat.
A betegség tünetei a változatos funkciózavarok. Ezek lehetnek érzészavarok a végtagokon vagy az arcon, gyengeség, különböző látászavarok. A betegség előrehaladott állapotában komoly járászavar, mentális labilitás jelenhet meg. Minden esetben ki kell vizsgálni, hogy nem áll-e fenn idegrendszeri gyulladás, keringési zavar, porckorong-probléma, egyéb autoimmun-betegség, vagy tumor.

Sok esetben a szteroidok adása illetve az immunsupresszio lassítja, vagy megállítja a folyamatot, azonban mindkettő komoly mellékhatásokkal jár. Jelentkezhet cukorbetegség, csontritkulás, magas vérnyomás. Jelenleg folynak a kutatások a betegség gyógymódjának felfedezésére, de egyelőre minden kísérlet csak kísérleti stádiumban van.

Sokat tehetünk a megelőzésben a megfelelő immunrendszer fenntartásával, probiotikum és multivitaminok, valamint D-vitamin megfelelő fogyasztásával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük