Kezdőlap » Fitnesz » A szénhidrátok szerepe az izomépítő, és zsírégető folyamatokban

A szénhidrátok szerepe az izomépítő, és zsírégető folyamatokban

A szénhidrátok, a zsírok mellett, az izmok fő üzemanyagát jelentik. A komplex, összetett szénhidrátokat (melyek például a gabonafélékben, hüvelyesekben találhatóak) a szervezetünk egyszerű cukrokra, majd glükózmolekulákra bontja. Az erősítő edzés során az izomsejteknek ATP-re van szükségük, melyet a szervezetünk a glikogénraktárakból nyer, illetve a táplálkozással bevitt szénhidrátokból nyert glükózból állít elő. Szénhidrátokra mindenképpen szükségünk van edzés előtt, hiszen amennyiben a táplálkozás által nem jut hozzá a szervezetünk a megfelelő mennyiséghez, izmaink bontásából jut energiához. Ezenkívül ahhoz, hogy az elfogyasztott fehérjékből nyert aminosavakat fel tudjuk használni az izomépítéshez, szükség van a szénhidrátok jelenlétére.

A szénhidrátok további fontos funkciója, hogy inzulinválaszt váltanak ki a szervezetben. A megnövekedett inzulintermelés hatására a kortizoltermelés csökken. A kortizol katabolizmust, az izmok bontását idézheti elő a szervezetben. Az izmok építésének, és bontásának aránya, tehát, hogy növelni tudjuk-e izmainkat, tehát az inzulintermeléstől is függ. A szénhidrátok ezenkívül az anyagcsere serkentésében is szerepet játszanak. Ahhoz, hogy a zsírégetést kiváltó hormonok termelődhessenek, fontos az elegendő mennyiségű szénhidrát bevitele.

A definiált, látványos izomzathoz is nélkülözhetetlenek a szénhidrátok: egy gramm izomglikogén 2,7 gramm vizet köt meg. A low-carb (szénhidrátcsökkentett) diéta során az izmok soványabbnak, kisebbnek tűnnek. Az elegendő mennyiségű szénhidrátbevitel tehát nemcsak akkor fontos, ha izmainkat szeretnénk építeni: az ésszerű diéta során is elengedhetetlen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük