Kezdőlap » Divat és szépség » A szemüveg

A szemüveg

Bevezetőül az a kérdés ki viselte az első szemüveget?
Kínában a tudósok és mandarinok már ezer évvel ezelőtt szemüveggel díszelegtek, bár ezek közönséges üvegből készültek és a betöltött méltóságot jelképezték.
A régi egyiptomiak, görögök, rómaiak is csak csiszolatlan üveget használtak.
A szemüveg első megsejtője az arab Ebn el Heitham lehetett, aki 996-ban született, és rájött arra, hogy egy homorú üveg alkalmas arra, hogy egy tárgyat nagyítva mutasson.
Roger Bacon továbbfejlesztette ezt az elméletet, de gyakorlati felhasználásra akkor még nem került sor. Végül egy ismeretlen muranói üvegcsiszolónak sikerült a 13. század végén a szemüveg ősét elkészítenie. Ez csupán egy olvasó üveg volt, amit az írás felé kellett tartani.

De itt nem állt meg a fejlődés. Az olvasó üvegből nyeles üveg lett az úgynevezett lornyon. Aztán a két üveget összekapcsolták és ezt már szemüvegnek, eredetileg „brylle”-nek nevezték a latin beryllus –magyarul berill – nevű féldrágakő után.
Akkor még a szemüvegeket üvegárus házalók árulták
Mint az életben gyakran, a szemüvegre szorulók is későn mennek szemészhez.
Inkább hunyorogna, egyre távolabb tartják az újságot, és mikor rájönnek, hogy a karjukat nem lehet tovább nyújtani, vagy hunyorgással sem látják jobban, hogy hányas busz érkezik, végre rászánják magukat, hogy szakemberhez forduljanak.
A hanyagság komoly következményeket vonhat maga után. Az is előfordul, hogy akinek van, már szemüvege ritkán vagy egyáltalán nem viseli.
Hol vannak már a régi SZTK keretek, a modern szemüveg, ha alkalmazkodik viselője típusához, szinte hangsúlyozza báját.
Van, akinek csak távollátó szemüveg kell, van, akinek közellátó, olvasó szemüveg és olyan is van egyre, gyakrabban akinek mindkettő egyszerre. Itt három megoldás lehetséges, két szemüvegünk van, és ezeket váltogatjuk. Ez elég macerás. A másik megoldás a bifokális szemüveg, ami ketté van osztva, felül távollátó alul közellátó. Vannak, akik ezt igen nehezen szokták meg és inkább nem hordják, pedig elég borsos árat fizettek érte. A harmadik típus a multifokális szemüveg, ami hasonló a bifokálishoz, de a lencse nincs kettévágva, tehát a két szemüvegtípus átmenetet képez, ez azért is jó megoldás, mert ezt a számítógép monitorjához is lehet igazítani és csiszolni.
Végül egy nagyon fontos figyelmeztetés. Soha ne vásároljunk drogériákban, áruházakban kapható szemüveget, mert ez többet árt, mint használ.
Senki más ne használja a szemüvegét, idegen szemüveg viselése ártalmasabb, mintha egyáltalán nem viselnénk.
Mindenkinek más a szeme a szemtávolsága, és ezt csak szakember tudja pontosan bemérni.
Ma már minden optikai üzletben van ingyenes szemvizsgálat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tippek az otthoni hajfestéshez

A fodrász helyett sokan választják az otthoni hajfestést. Néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy megfelelő eredményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük