Kezdőlap » Fitnesz » A szabadtéri sport előnyei

A szabadtéri sport előnyei

Nem mindegy, hogy edzőteremben, vagy a szabad levegőn mozgunk: a kettőt összehasonlítva az utóbbi számos előnnyel bír.
A szabadtéri sport gyorsabban karcsúsít. Aki a futópad helyett a természetet választja, több energiát éget el, mint a zárt téri sporttevékenység során. A kinti futás megerőltetőbb: a légellenállás miatt körülbelül 2-10%-kal nehezebb a mozgás. A környezeti feltételek változásai, például az emelkedők, vagy a különböző talajtípusok szintén nagyobb kihívás elé állítanak, mint a futópad által biztosított egyenletes terhelés.

A napsütésben, friss levegőn végzett edzés további előnye, hogy a szervezetünk a napfény hatására D-vitamint tud létrehozni. A D-vitamin felelős csontjaink egészségéért, ezenkívül a depresszió, és a daganatos betegségek kialakulását is segíthet megelőzni.

Az oxigén létfontosságú az emberi szervezet számára. A természet közelsége biztosítja a jó levegőt, a megfelelő oxigénellátást futás, séta vagy biciklizés közben. A fizikai megterhelés hatására mélyebb a belégzés, és több oxigén kerül a vérünkbe. Minél tisztább levegőt juttatunk a tüdőbe, annál pozitívabb a mozgás egészségügyi hatása. Az oxigén nemcsak izmaink működését befolyásolja: serkenti az agy teljesítményét, és számos sejtregenerációval kapcsolatos folyamatot a szervezetünkben. Egy edzőteremben a levegő általában állott, nem friss: a természetben végzett, szabadtéri sporttevékenység ezért lényegesen élénkítőbb hatással bír.

A futás mellett a biciklizés, a tempós séta, illetve a tenisz, golf, futball, és egyéb csapatsportok is végezhetők a szabad levegőn. A nyári hónapokban ide tartozik az úszás is. Egyre népszerűbbek ezenkívül az úgynevezett edzőparkok: a saját testsúlyos edzés (pl. húzódzkodás, tolódzkodás) szabadtéri gyakorlására biztosítanak lehetőséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük