Kezdőlap » Fitnesz » A szabadsúlyos edzés az első

A szabadsúlyos edzés az első

Az edzőteremben számos, különböző funkciójú gép áll rendelkezésre: szinte minden izomcsoportra lehet edzeni a segítségükkel. Azonban az izmok építéséhez nincs hatékonyabb, mint a szabad súlyos edzés. Ajánlott, hogy a kézkezes, és egykezes súlyzókkal végzett gyakorlatok képezzék edzéstervünk alapját, a kötött mozgáspályájú, gépeken végzett gyakorlatokat csak kiegészítésként, izolációs célból alkalmazzuk.

A szabad súlyos gyakorlatok jobban igénybe veszik az intermuszkuláris koordinációt, vagyis az egyes izomcsoportok egymást segítő hatását. A súlyzót a mozgás során egyensúlyoznunk kell, hogy ne hagyja el a mozgáspályát: ezzel a különböző segédizmokat is megeddzük. A csigás gépeken végzett gyakorlatok elsősorban az izmok izolációjára, elkülönítésére szolgálnak: kevesebb szükség van a mozgás koordinálására, mint a szabad súllyal végzett gyakorlatoknál, kötött a mozgáspálya. Emiatt azonban az izmok fejlődése is kevésbé jelentős: bárki, aki hosszú ideig szinte kizárólag gépeken edzett, majd szabad súlyokra váltott, megerősítheti ezt az állítást.

A kezdők számára különösen ajánlott, hogy a gépek helyett a szabad súlyos gyakorlatokat válasszák. Ha bizonytalanok a helyes kivitelezéssel kapcsolatban, érdemes személyi edző segítségét kérni. Az általános erőgyakorlatok, szabad súllyal végzett edzés jóval hatásosabb az alapozó időszak során, az első néhány hónapban az erőnlét fejlesztésére, az izomtömeg növelésére. A későbbiekben is a szabad súlyos edzés jelenti az izomtömeg-növelő edzés alapját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük