Kezdőlap » Egészséges életmód » A stressz gyengíti az immunrendszert

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak kivételnek: a jelenség egyik káros mellékhatása, hogy az érintettek különböző betegségekre is hajlamosabbá válnak. Az emberi immunrendszer számára a krónikus stressz erős megterhelést jelent, ami gyengíti a védekezőképességet, és fogékonyabbá tesz a baktérium, vagy a vírusok támadására. Mi az oka annak, hogy az immunrendszerünk ennyire érzékeny a stresszre?

Az immunrendszer működését számos tényező befolyásolja: különböző sejtek, védelmi rendszerek komplex együttműködési folyamatain alapszik. A kis, és a nagy falósejtek, illetve a természetes gyilkos sejtek általában azonnal reagálnak, ha a szervezet betolakodót észlel gombák, vírusok, vagy baktériumok formájában. A speciális védelmi rendszerbe tartoznak az úgynevezett T-limfociták, melyek a sejtes immunválaszért felelősek. A stressz által kiváltott folyamatok a szervezetünkben átmenetileg rontják a specifikus immunvédelem hatékonyságát. Tartósan fennálló stressz tehát az immunrendszer gyengülését idézi elő.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a káros állapotot, és az immunrendszert támogassuk a létfontosságú feladatainak végrehajtásában, a megfelelő stresszkezelés elengedhetetlen. A rövid ideig tartó stresszes szituációk ugyan pozitívan hatnak a szervezetünkre, a tartós stresszes állapot csökkenti a védekezőképességet. A stressz tehát nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is káros következményekkel járhat: fogékonyabbá tesz a betegségekre, a szervezet kevésbé tud védekezni a kórokozók támadása ellen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük