Kezdőlap » Növények » A Starking alma

A Starking alma

Starking alma talán az egyik legismertebb és legelterjedtebb édes ízű alma. Ezt az almafajtát Amerikában 1924-ben a Strak faiskola jegyeztette be. Magyarországra Zatykó Imre hozta be a 30-években. A 60-as években már a nagyüzemi fajták között is megtalálható. A starking alma latin neve Red Delicious. A starking alma fája erőteljes, termőhelyre igénytelen, jól alkalmazkodó fajta. A fa koronája jellegzetesen feltörekvő, hosszú termő részekkel. A sötétzöld, közepes nagyságú lándzsa alakú levelei keskenyek.

A fa ágain a vesszők sötétlilás barna színűek. Az ötágú virága fehér, ön termékeny fajta, virágzatonként egy gyümölcsöt hoz. A gyümölcs érési ideje szeptember vége, de általában október derekán szedik. A starking alma gyümölcse közepesen nagy, akár 150-170 gramm, kúpos, megnyúlt alakú, a kocsány felől vállas, bordás. Az alma héjának a színe sötét bordóba átmenő vérpiros, vagy lehet halványabb, csíkozottabb. A héj viaszos, ami dörzsölésre fényesé válik. Az igen hosszú, ráncos és dudoros kocsánya fás. A termés fehér húsa puha, nem túl lédús, később lisztesedő.

A starking íze jellegzetes zamatú, fűszeresen illatos, édeskés, savszegény. A tárolhatósága közepesnek mondható. A télálló alma húsa ősszel még kemény, azonban a tárolás alatt kásássá válik. A starking alma fogyaszthatósága novembertől-márciusig terjed. Az alma héja pektinben gazdag, gyümölcshúsában pedig több mint 20-féle ásványi anyag található meg. Magas a gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E). Főképpen nyersen fogyasztjuk, azonban kiváló gyümölcslevek, saláták, kompótok, sütemények és gyümölcslevesek készítésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük