Kezdőlap » Egészséges életmód » A sport segít a fejfájás megelőzésében, és csillapításában

A sport segít a fejfájás megelőzésében, és csillapításában

Ha a gyakori fejfájással küszködő betegek rendszeresen futnának, úsznának, vagy bicikliznének, a fájdalmak gyakorisága, és erőssége csökkenne – állítják a szakértők egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás eredményei alapján. A tanulmány során 52 fejfájásos beteget vizsgáltak: azok a résztvevők, akik a vizsgálat során 10 héten keresztül rendszeresen sportoltak, a tünetek enyhüléséről számoltak be. A migrénes rohamok ritkábbak voltak náluk, mint a kontrollcsoportnál, akik nem végeztek rendszeres edzést.

Az állóképességi sportok tartósan csökkentik a stresszhormon, a kortizol szintjét. Az alacsonyabb kortizolszint az egyéni fájdalomküszöböt is jelentősen befolyásolja. A migrénes fejfájás egyik oka a túlérzékenység is lehet, ebben az esetben a stresszcsökkenés hatására a rohamok is ritkulnak. Amennyiben a fejfájás enyhítése céljából kezdünk edzeni, fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, ami nem jár a stresszhatás növelésével.
A tempós séta, és a futás a friss levegőn közérzetjavító hatással bír. Kedvező mellékhatása, hogy a zsírégetési folyamatokat is gyorsítja.

A fejfájás-csillapító szerek időnként hasznosak lehetnek, azonban fontos, hogy ne alkalmazzuk őket túl gyakran. Egyszerűbb, természetesebb eszközökkel is csillapíthatjuk a fejfájást.
A fejfájás kiváltó oka gyakran az elégtelen folyadékbevitel: ebben az esetben a tünetek néhány pohár víz, vagy cukrozatlan gyógytea elfogyasztásával csillapíthatók.
A hideg borogatás, vagy a szoba elsötétítése is enyhítő hatású lehet. A fej enyhe masszírozása, vagy a túlfeszített izomcsoportok (nyak, állkapocs) ellazítása is hasznos lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük