Kezdőlap » Látnivalók » A Schönbrunni kastély és park

A Schönbrunni kastély és park

Schönbrunn- szép kút – a kastély erről a forrásról kapta a nevét. A legenda szerint egy Habsburg uralkodó fedezte fel vadászat közben: a forrás kövén látható császári monogram erre utal. A Habsburg császárok egykori vadászterületén található Európa egyik legszebb barokk kastélya. A Schönbrunni kastélymegépítésére I. Lipót császár adott megbízást, majd fia, I. József folytatta, aki olyan császári rezidenciát álmodott magának, amely még Versailles-re is árnyékot vet.

Mária Terézia az eredeti ép-letettel nem volt megelégedve, és újra terveztette, ekkor nyerte el végleges, világhírű formáját.. Mária Terézia uralkodása idején a kastély kertjét is teljesen átalakították, és a végébe egy szép kilátó pontot építettek, a Gloriett-et.
A kastély bálterme a Nagygaléria, két fél évszázad óta pompás ünnepségek színhelye. A 40 méter hosszú és 10 méter széles, és ugyanilyen magas terem boltozatos mennyezetének freskói, az osztrák uralkodóház dicsőségét hirdeti. A nagygalériát és a kisgalériát három hatalmas boltív köti össze.

A kerek Kínai termet kínai lakkfestmények és drága porcelánok díszítik. Mária Terézia korában tanácsteremként szolgált, és egy titkos lépcsőn is meglehetett közelíteni. Állítólag annak idején egy süllyesztőből, terített asztalt lehetett felemelni ide, ami lehetővé tette, hogy az itt folyó tanácskozásoktól távol tartsák a kíváncsi szolganép füleit. A tanácskozás után Mária Terézia a játékszenvedélyének is hódolhatott itt, szeretett nagyobb összegekben játszani, és gyakorta veszített.

Schönbrunn építészeinek tervein egységbe forr a művészet és a természet, semmit sem bíztak a véletlenre. A park minden apró részlete gondosan ki van munkálva, izgalmas kölcsönhatásban olvad össze a barokk és a klasszicizmus. A kastély és a park mértani egységben, az építészet és természet összefonódásában tetten érhető a filozófiai program – a természet legyűrésének barokk eszménye.

A császári család tagjai különösen kedvelték az egzotikus növényeket, a Pálmaház merész acélszerkezete még ma is a kontinens legnagyobb ilyen jellegű építménye. Ferenc- József uralkodása idején épült, és ő volt az egyetlen császár, aki nem csak Schönbrunnban született, hanem itt is halt meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük