Kezdőlap » Ital » A rum

A rum

A rum évszázadok óta az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb ital, amelyet a világ minden részén előszeretettel fogyasztanak. A rum a nádcukorgyártás mellékterméke a melasz vagy cukornád levéből erjesztett, lepárolt égetett szesz.

A legnagyobb rumtermelő területek Latin-Amerikában és a Karib-térségben találhatóak, mint például a leghíresebbek: Kuba, Puerto Rico, Jamaica.
A ha rum, akkor kalózok és ezzel nem is kerülünk messze az igazságtól, ugyanis a rum világszerte való elterjedésében az angolok játszottak fő szerepet. Térhódításaik során találkoztak a rummal, ami rövid időn belül leváltotta az addig használt likőrt. A rumot fájdalom csillapításra, citrommal keverve pedig a skorbut ellen kapták a tengerészek, fejadagok formájában.

A rum rendszerezése némileg problémát okoz, nem létezik ugyanis egyértelmű szabályozás, a világ minden egyes rumtermelő országában más és más szabályozás létezik, e szerint elmondhatjuk, hogy a rum alkohol tartalma 37,5-60 % között mozog.

Fajtáját tekintve a következő rumokat különböztethetjük meg:

Fehér rum, mely világos színű, általában 37,5-40%-os alkoholfokkal rendelkező, rövid ideig érlelt ital, főképp koktélok alapanyagaként ismert. Egyik legnépszerűbb koktél, amelyet fehér rummal készítenek az a Mojito.

Arany rum, amelyet belülről kiégetett tölgyfahordókban érlelnek, a fehér rumnál hosszabb ideig, körülbelül 3 évig. Illata, íze karakteresebb, karamellel színezik.
Fekete rum, a leghosszabb ideig 5-12 – évig érlelt, legritkább és legdrágább rum fajta. Ez a fajta a leginkább alkalmas a tisztán fogyasztásra, magas élvezeti értéke miatt. Fűszeres, sötét, testes, aromás ital.
Prémium rum, különösen nagy gonddal készített, nagyon sokáig érlelt rumok. Kizárólag önmagában való fogyasztásra.
Ízesített rumok, amelyek napjainkban igen népszerűek. Néhány gyártó gyümölccsel ízesített italokat is készít, mint például citrommal vagy lime-mal ízesített rum.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk finom hűsítő italt?

Tavasszal amikor számos fa illetve növény virágba borul sok lehetőség nyílik számunkra, hogy kihasználjuk a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük