Kezdőlap » Fitnesz » A rövid edzés is hatékony

A rövid edzés is hatékony

Manapság az időhiány jelenti az egyik leggyakoribb, mindennapos problémát. Legtöbbször nincs idő arra, hogy munka után egy órát az edzőteremben töltsünk, vagy ugyanennyi ideig otthon tornázzunk. Az aktuális kutatások szerint nem is szükséges: a rövidebb, intenzív tréning is ugyanolyan hatékony lehet, mint a hosszabb ideig tartó, de kevésbé megterhelő edzés.

Már egy 20, 10, vagy akár 5 perces edzés is látványos eredménnyel járhat – amennyiben rendszeresen, és maximális intenzitással végezzük. Tudományos vizsgálatok szerint az anyagcserét már néhány perces sporttevékenység is serkenti. Hetente 30 perc intenzív edzés elegendő, több napra elosztva.

Az izomtömeg növeléséhez is alkalmasak a rövidebb edzések: sőt, a rövidebb ideig tartó, erősebb megterhelés meglepően hatásos lehet. A hosszabb edzések egy idő után kifárasztják izmainkat, és a tréning hatékonysága csökken. A rövid erősítő edzés során a lehető legnagyobb súlyokkal dolgozzunk, így optimális fejlődést érhetünk el.

A futóknak az intervallumos futás ajánlott: a lassú futás, és a sprint váltogatása. Egy tízperces futásba például beiktathatunk nyolcszor 40 másodperces sprintet.

A rövid edzésnél fontos, hogy teljes gőzzel végezzük, egyébként szinte hatástalan. Kitűnő választás azonban azok számára, akik napközben rendkívül elfoglaltak, viszont a lehető leghatékonyabban szeretnék formálni alakjukat, javítani állóképességüket. Néhány percet naponta mindenki rá tud szánni az edzésre: ha a gyakorlatok a napi rutin részévé válnak, könnyebben tudunk időt szakítani rájuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük