Kezdőlap » Egészséges életmód » A rossz alvás csökkenti a koncentrációs képességet

A rossz alvás csökkenti a koncentrációs képességet

Amikor az ember agya elfáradt, nehezebben reagál, nehezebb az emlékezés, a gondolkodás folyamata meglassul, és a beszéd zavarodottá válik. Az alvás megvonása mind a memória mind a tanulás folyamatát megnehezítik. Hogy pontosan mi is megy végbe az agyba ilyenkor?

A hippocampus, mely az agy halánték lebenyét alkotja, játszik ebben a folyamatban nagy szerepet. A hippocampus elsődlegesen a megszerzett tudás és megtanult dolgokban, vagyis a hosszú távú memória kialakításában nélkülözhetetlen. Mivel szervezetünk, akár csak a nappalok az éjszakát követik, cirkadián ritmusú, vagyis, minden hormon termelődésének megvan a maga ideje, alvás közben, lelassul a szívverésünk, a légzésünk, nyugalmi állapotba kerülünk. Oxigén felvételünk is ezzel együtt változik. A megváltozott oxigén mennyiség indítja be a testünk energiaháztartásának minimalizáló folyamatait. Majd ébredést követően megindulnak a hormontermelő folyamatok.

Ha az alvás folyamán nem kerülünk nyugalmi állapotban, akkor stressz helyzet alakul ki, vagyis stressz hormonok kezdenek termelődni. A stressz hormonok negatívan hatnak az agyunk tanulási központjára és a memóriára. Minél régebb óta áll fenn ez a helyzet annál inkább lecsökken az agyunk koncentrációs képessége, és ezzel pedig minden más kognitív funkció is. Vagyis a tanulás, a memorizálás mind-mind negatívan szabályozódik a stressz hormonok által. Minden korosztálynak meg van az alvásigénye, a csecsemők és kamaszok igényelnek a legtöbb alvást, az idősebbek a legkevesebbet. Mely szintén összefüggésbe hozható az agy és hormonok megfelelő működésével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges életmód: belefér a nassolás?

A felesleges kilók nem mindig olvadnak le olyan könnyen, ahogy szeretnénk, ahhoz pedig, hogy tartósan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük