Kezdőlap » Betegségek » A rejtélyes fibromyalgia

A rejtélyes fibromyalgia

Igen nehezen diagnosztizálható, rendkívül sokarcú, leginkább a reumatológiai betegségek körébe sorolható kórság. Egy krónikus fájdalommal járó állapot, mely mozgás-és terhelésfüggő, és kisebb-nagyobb mértékben, szinte állandóan fennáll.
Fő tünetei a fájdalmas izomfeszülés, kimerültség, fejfájás. Ehhez társulhatnak különböző, egyéb betegségeket feltételező tünetek. Ilyen lehetnek a szívpanaszok, emésztési zavarok, légzészavar, depresszió. A tünetek változatossága miatt sajnos nem ritka, hogy hosszú évekbe telik, mire az orvosok eljutnak a helyes diagnózis felállításáig. Ennek a betegségnek nincsenek jellegzetes laboratóriumi eltérései, a röntgenkép sem mutat semmilyen elváltozást.

Főleg a középkorú, munkaképes nőket érinti, veszélyeztetve ezzel a családi, munkahelyi beilleszkedést.
Árulkodó jelek lehetnek az izmok, inak és szalagok letapadási pontjánál érezhető fájdalmas pontok. Ezek az úgynevezett trigger pontok, azaz feszültségpontok. Ezek jellegzetes helyen vannak a test különböző pontjain, de akár kisugárzó fájdalmat is okozhatnak. Az izomban kisebb csomóként tapinthatók. A hideg és a pszichés terhelés fokozza a tüneteket.

Kiváltó oka a mai napig még ismeretlen. Jelen álláspontok alapján, több tényező is szerepet játszhat e betegség kialakulásában. Sérülések, fertőzések, kötőszövetek gyengesége, pszichés terhelés, labilis kedélyállapot.
Bár nincs gyógymódja, de különböző gyógyszerek segítségével szabályozhatjuk a tüneteket. Nagyon fontos a testmozgás, és a stresszcsökkentő technikák alapos elsajátítása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük