Kezdőlap » Egészséges életmód » A rágógumi: hogyan vehetjük hasznát egészségünk szempontjából?

A rágógumi: hogyan vehetjük hasznát egészségünk szempontjából?

Köztudott, hogy a rágógumi jót tesz a szájhigiéniának, és friss leheletet biztosít. Tudományos kutatások megmutatták, hogy egyéb módon is hasznunkra lehet: segíthet a fogyókúrában, a koncentráció erősítésében, a gyomorégés kellemetlen tüneteinek csillapításában, a fogápolásban, és a stresszcsökkentésben.

A rágógumi javítja a sikeres fogyás esélyét – legalábbis egy amerikai kutatás szerint. A tanulmány eredményei alapján a rágógumi rágása az anyagcserét 20%-kal gyorsítja, ráadásul kalóriaszegény alternatívát jelent a különböző édességek, sós snackek helyett.

Egy japán kutatás megmutatta, hogy a a rágógumi a koncentrációt is javítja azáltal, hogy az agyi vérellátást körülbelül 25%-kal növeli. Tehát a munkahelyen, vagy az iskolában is segítségünkre lehet a rágózás.

Egy kiadós étkezés után sokaknál előfordul a gyomorégés: a kellemetlen panaszok szinte népbetegségnek számítanak. A hosszú séta mellett a rágógumi rágása is segítséget jelenthet: növeli a nyáltermelődést, ezáltal semlegesíti a gyomorsavat.

A különféle stresszhatások, megterhelő szituációk a mindennapjaink részét képezik. Gyakran fejfájást, tartós izomfeszülést, emellett feszültséget, frusztrációt okoznak. A kutatók megállapították, hogy a rágógumi a stressz elviselését is segítheti. A rágás során bizonyos területek aktiválódnak az agyban, melyek pozitívan hatnak a pszichére – akár a megterhelő szituációkban is.

A cukormentes rágógumi a fogápolásban is segíthet. Kutatások során is bizonyították, hogy a rendszeres rágógumizás csökkenti a fogszuvasodás esélyét. A rágás serkenti a nyáltermelődést, és ezzel védi a fogakat, és az ínyt a káros savaktól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük