Kezdőlap » Betegségek » A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési magatartás helyreállításával és a hátterében álló pszichés problémák legyőzésével a pszichoterápia az egyik legfontosabb láncszem az evészavar kezelésében.
A táplálkozási zavar során a betegek a hízástól való félelmükben véghez vitt súlyszabályozó eljárásokat a problémamegoldás egyik formájaként használják. A pszichoterápia során meg kell tanulniuk, hogy rossz lelkiismeret nélkül is vehetnek magukhoz ételt, és nem kell az emésztésük természetes folyamatait hashajtókkal, vagy hánytatással megzavarniuk. A terápiának ezen kívül el kell érnie, hogy az evés során többé csak a megfelelő kalóriabevitel játssza a fő szerepet, hanem az étkezések kiegyensúlyozott összetétele, és az étkezések időbeli felosztása is fontos legyen. Ezenkívül, ami talán a legfontosabb, a pácienseknek meg kell tanulniuk, hogyan találhatnak örömet az evésben – bűntudat nélkül. Fontos, hogy a terapeuta tájékoztatást adjon a betegnek arról, milyen következményekkel járhat a hiányos táplálkozás. Gyakran elengedhetetlen a táplálkozási szokások helyreállítása során a betegek ellenőrzése. Sokszor előfordul, hogy látszólag beleegyeznek abba, hogy visszaálljanak a normál étkezésre, azonban titokban folytatják a súlycsökkentő eljárásokat. Sikerrel járhat ebben az esetben például a – szülő által kitűzött – jutalom a sikeres terápia esetére, az étrendre vonatkozó előírások betartására.
A bulimia kezelésénél arra is szükség van, hogy az evészavar alapját jelentő irracionális feltételezések megszűnjenek, és a beteg új problémamegoldási stratégiákat tanuljon. Például az a meggyőződés, hogy csak a karcsúság által válik szerethetővé, a szigorú súlykontroll egyik oka lehet a bulimiás beteg számára. A betegnek meg kell tanulnia, hogy függetlenné váljon mások véleményétől, illetve a testképzavar megszüntetése, és a stresszkezelő eljárások elsajátítása szintén fontos része a terápiának. A stresszkezelés, a problémamegoldás újfajta stratégiáinak gyakorlása különféle szituációs játékok segítségével érhető el a kezelés során.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük