Kezdőlap » Növények » A póré hagyma

A póré hagyma

A póréhagyma a fokhagyma és a vöröshagyma közeli rokona, amelynek származási helyét nem tudjuk biztosan megállapítani. A póréhagyma latin neve Allium porum.

A hagymafélék családjában tartozó évelő növény. A vad formáját nem ismerjük. Valószínűleg a gyöngyhagymából nemesítették tovább. Az őshazája Dél-Európa, ma már egész Európában ismert és elterjedt. A póréhagyma végigkísérte az emberiség történetét, már az asszírok, a kínaiak és az egyiptomiak is nagy kedvvel fogyasztották. A póré hagyma története leginkább Néró császárhoz kapcsolódik, akit hagymafalónak neveztek, mert annyira kedvelte a póréhagymát. Néró császár ismerte és kihasználta, azt, hogy ez a hagymaféle valóban hatékonyan nyugtatja a köhögést és gyógyítja a hangszalagokat.

A póréhagyma Wales jelképe is, mert a walesiek egy döntő győztes csatában, azért hogy egymást felismerjék kalapjuk mellé póréhagymát tűztek. A föld alatt csak egészen kicsi része van, ami hosszúkás, az egymásra boruló hagymalevelek 1-5 cm szélesek. A levelek alkotta bordázott világos zöld hagymaszár kilombosodó, 80-100 cm hosszú, de 1,5 méter magasra is nőhet. Amelyből az alsó, mintegy 25-30 cm hosszú, 3-5 cm átmérőjű szára fogyasztható. A póréhagyma Íze gyengén édeskés, de nem csípős vagy maró, igen kellemes hagyma íz.

Lehet egynyári, vagy áttelelő. A gyógyhatását azóta ismerik, amióta ismerik. Főként nyersen, vagy salátákba fogyasztjuk. A július-augusztusban nyíló halvány lilás virágát is felhasználható a saláták tetejére szórva. A hosszú zöld leveleit eltávolítva száraz hűvös helyen sokáig tárolható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük