Kezdőlap » Növények » A piros árvacsalán

A piros árvacsalán

A piros árvacsalán az árvacsalánfélék egyik leggyakoribb fajtája, melyet gyom, gyógy, illetve dísznövényként is ismert. A latin neve Lamium purpureum. Népies neve a holtcsalán.

A piros árvacsalán Ázsiában és Európában is gyakori, széles körben elterjedt csalánféle. Betelepítették Észak-Amerikába is. A piros árvacsalán főleg nedves terülteken szántók, tarlók, utak mentén és száraz erdők, többnyire akácosokban fordul elő. Ez a csalánfajta 1800 méteres magasságig megfigyelhető. Az alacsony növésű piros árvacsalán csupán 10cm-es, de legfeljebb maximum 30 centiméter magasra nő. A szárában és a leveliben illóolajat tartalmazó, erős, kellemetlen illatú, évelő csalánfajta.

Ennek az árvacsalánfajtának is a szára négyszögletes, belül üreges. A vörössel futatott szíves – háromszög alakú levelei ráncosak. A levelek felszíne sűrű puha szőrzettel borított, a széleik csipkés, fűrészes. A rózsaszín, lilás színű tömött álernyőkben nyíló ajakos virágai már kora tavasztól (márciustól) nyílnak egészen szeptember végéig tart. A virág csésze kopasz, de lehet pelyhes is. A párta 1-1,5 centiméter hosszú, melynek csöve általában egyenes, vagy alján kissé görbült lehet.

A virág fellevelei kárminvörösek. A sima, szürke színű, termése, ovális, vagy tojásdad alakú száraz apró makkocska. A piros csalán korán, már márciusban nyílik, a termését nyáron, illetve kora ősszel, amíg a telet többnyire sziklevelesen áttelelő fajta. A piros csalán nagyon jó mézelő fajta, és az a legkorábbi méhlegelő növény.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük