Kezdőlap » Betegségek » A pikkelysömör

A pikkelysömör

A pikkelysömör egyfajta bőrbetegség, mely a bőrt, a körmöket, néha a nyálkahártyát, valamint a fejbőrt érintő krónikus bőrbetegség. Sajnos sok esetben a teljes bőrfelületet is megbetegítheti. Szerencsére a belső szerveket nem érinti, de néha ízületi gyulladással is járhat.

Általában ez a beteggel vele született hajlam, tehát a beteg hajlamos erre a megbetegedésre, de néha a környezeti tényezők, sőt betegségek is szerepet játszhatnak ebben a bőrbetegségben. Ilyen például a faggyútúltermelődés, gyógyszer hatása, bakteriális gócpont, fertőző betegségek, de előfordul, hogy a pszichés stressz is okozhatja.

Ennek a betegségnek a tünetei a jól körülhatárolt kékes-lilás foltok, valamint különböző mértékben hámló bőr göbök. Elég sok fajtája ismert.

Sajnos ez a betegség csak tünetmentessé tehető, de gyógyítani nem lehet. Ilyenkor bőrgyógyászati kezelés javasolt, hogy a tüneteket enyhítsék, illetve eltüntessék, valamint ha esetleg ehhez párosul egy társbetegség, akkor azt mindenképpen kezelni kell. A tüneteket gyulladáscsökkentő kenőcsökkel lehet kezelni, sőt, szokták javasolni a kőszén kátrányt. Több féle kezelési mód áll fenn, és célszerű ezeket időközönként, az orvos utasítása szerint váltogatni.

Előfordul, hogy egyes betegségek a pikkelysömör rosszabbodását okozhatják. Ilyenek például a szív-és érrendszeri betegségek, a diabetes, az obesitas (elhízás), valamint a májbetegségek.
Ha a felsorolt betegségek közül bármelyik fennáll, azonnal értesíteni kell az orvost, mert a kezelések során ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük