Kezdőlap » Látnivalók » A Peloponniszosz színház egyszerűen csodálatos

A Peloponniszosz színház egyszerűen csodálatos

A Peloponniszosz színház egyszerűen csodálatos. Minek is szaporítanám a szót? Nyitva tartás 19.30-ig. Teljes épségében áll még ma is. Az elénk táruló táj harmóniáját egyetlen lakótelep sem csúfítja el. Az ókor legtökéletesebb építészeti együtteseként tartják számon.

Ha pusztán csak építész szemmel nézzük, harmóniája egyedülálló, akusztikája hihetetlenül tökéletes. Az idegenvezetők általában a lépcsőfokokra ültetik a hallgatóságot és a színpad egy pontjára mondják mondókájukat. Bárhol álljunk, vagy üljünk is ebben a 14000 férőhelyes színházban, hangját mindenhol meglepően tisztán hallani.

Az építészek tudják, hogy mekkora jelentősége van az úgynevezett arányszámnak (1,619). Ez az arányszám az épület magassága és szélessége között áll fenn, a látvány számára a legtökéletesebb harmóniát biztosítja. Már az ókori görögök is ismerték ezt a mágikus számot. Ha az alsó lépcsőfokok számát elosztjuk a felsőkével (34 osztva 21) pontosan ezt az arányszámot kapjuk eredményként. Tehát az épületnek nemcsak az akusztikája tökéletes, hanem az elrendezése is.

A görög színházat három részre lehet osztani: a lépcsőfokok (nézőtér), második az a kör alakú tér, ahol a kórus állt (a kórus csak táncolt, nem énekelt), a harmadik rész, melynek alapjait még ma is látjuk, a proskénion, a kör alakú terület mögött, a színpaddal szemben álló téglalap alakú terület. Ezen a proskélionon játszottak a görög színészek.

A görög darabok sokban eltértek a ma játszott daraboktól. A kórus a színészekhez képest jóval nagyobb szerepet kapott. Az előadást mindössze egy-két színész játszotta. Évszázadok alatt a kórus szerepe folyamatosan csökkent. A darabban kizárólag férfiak játszhattak, nőknek a színpadon semmi keresnivalója nem volt. Színházba mindenki járhatott, hiszen a szegények miatt a belépés ingyenes volt. Ha szeretnének az egész színházra rálátni, fel lehet mászni a Kynortion hegyre, de ehhez át kell ugrani a kerítésen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük