Kezdőlap » Növények » A papaja, mint gyógynövény

A papaja, mint gyógynövény

A papaja Amerikában őshonos gyümölcs, amit az őslakosok gyógynövényként tartanak. A legfontosabb enzime a fehérjéket lebontó papain. A természetgyógyászatban a papaja szinte minden alkotórészét felhasználják.

A papaja fehérjebontó, antioxidáns, gyulladáscsökkentő. Amíg az éretlen papaya antibakteriális és étvágyjavító papaint nyerik. Az éretlen termésben sokkal több papain található. Emellett a gyümölcsben található ß-karotin-, A- és C-vitamin-, valamint kálium. A papaint traumás és post-operatív ödémák mellett egyes bőrbetegségek (pl. nehezen gyógyuló sebek övsömör) kezelésében alkalmazzák. Emellett a bőr állapotát javító hatása miatt a kozmetikai készítményeknek is igen gyakori alkotórésze. Régen a még éretlen gyümölcs tejszerű nedvét sebek, gombás bőrbetegségek, fertőzések és sömör gyógyítására használták.

Amíg a Fülöp-szigeteken aranyeret gyógyítottak a gyökere főzetével. Addig a jávai bennszülöttek ízületi bántalmak megelőzésére fogyasztották a gyümölcsét. A japánok emésztési zavarok kezelésére a levét, amíg az asszonyaik az érett gyümölcsét a menstruáció serkentésére, az éretlent pedig vetélés vagy szülés megindítására ették. A magvait borspótlónak használják a mai napig is. A széles leveleit hús tárolására használták, mivel a levekbe burkolt hús tovább friss maradt, ugyanakkor főzéskor gyorsan megpuhult. a papaja éretlen termésének tejnedvéből hat fehérje- és zsírbontó enzimet izoláltak, amelyek az emésztésserkentő, valamint a húspuhító (vagyis előbontó) hatását eredményezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük