Kezdőlap » Fogyókúra » A paleolit diéta alapelvei

A paleolit diéta alapelvei

A fogyni vágyók számára az újabb és újabb divatdiéták, fogyókúrás étrendek egyre jobban megnehezítik a választást. Diétás módszerek jelennek meg, válnak felkapottá, és tűnnek el a süllyesztőben. A paleolit diéta sikere azonban tartósnak tűnik: a hollywoodi sztárok körében is népszerű módszer egyre több hívet szerez világszerte. A paleolit táplálkozási forma alapja a kőkorszaki ember feltételezett táplálkozása, az általa fogyasztott élelmiszerek. A diéta férfiak között is rendkívül sok követőre talált, mivel a húsfogyasztást kifejezetten ajánlja.
A paleolit diétában ideális esetben az ökogazdálkozásokból származó, növényvédő szerek használata nélkül termesztett bio zöldségek, gyümölcsök, antibiotikumokkal és hormonnal nem kezelt állatok, illetve a vadon élő állatfajok húsa teszi ki az étrend túlnyomó részét. Ezenkívül megengedett a különféle magvak, olajos magvak, fűszernövények fogyasztása, illetve a finomítatlan olíva-, és kókuszolaj használata. Ezzel szemben tiltott a gabonafélék, a cukor, és a tejtermékek fogyasztása. Ez a diétás módszer tehát laktóz-, és gluténérzékenyek számára is megfelelő.
A napjainkban elterjedt magas szénhidrátfogyasztás helyett a paleolit diétában a fehérjék, és a zsírok kapnak nagyobb hangsúlyt. A fehérjedús alapanyagok, mint a szárnyasok húsa és a halak, körülbelül az elfogyasztott ételmennyiség felét teszik ki. Fontos a megfelelő ásványi anyag-, és vitaminbevitel, a nagy mennyiségű zöldség-, és gyümölcsfogyasztás. Az ételeket a lehető legrövidebb ideig hőkezeljük, a hús kivételével lehetőleg nyersen fogyasszuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyerekek súlyára tett megjegyzések károsabbak, mint gondolnánk

A gyermek számára fontos mások véleménye: a súlyával kapcsolatos negatív megjegyzések rendkívül káros következményekkel járhatnak. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük