Kezdőlap » Egészséges életmód » A pajzsmirigyről

A pajzsmirigyről

A pajzsmirigy Jobb és bal lebenyből,és ezek összekötő szöveteiből áll.A pajzsmirigy,a táplálékokból felvett jód felhasználásával hormonszintézis illetve hormonraktározás zajlik.

A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigyben termelődő hormon szabályozza. Alulműködése esetén nem termelődik elegendő pajzsmirigy hormon.Ennek oka a pajzsmirigy termelődés hiánya illetve a pajzsmirigy fejlődési rendellenességei. A tünetei a sárgaság, renyhe szopás, kevés mozgás, gyengült reflexek, székrekedés, növekedés elmaradása, szellemi retardáció, alacsony intelligencia, beszéd és hallás zavar, kreténizmus (törpenövés, szellemi visszamaradottság) kialakulása.

Kötelező szűrővizsgálat része a születést követő 5. napon a TSH meghatározás.
Kisgyermekkori formában kreténizmus kialakulása jellemző.

Kezelés: azonnali hormon pótlás.Az emberi ilyen betegségek nagyfokú gondozást igényelnek. Ha száraz a bőrünk(mert ez is lehetséges ok),mosakodókrémet vagy száraz bőrtípusra alkalmas testápolókrémet kell használnunk.Fázékonyság,remegés esetén öltözzünk melegen,rétegesen.Az étkezés történjen többször,mely kalóriaszegény étrendet tartalmaz.Ödéma esetén,sószegény ételek bevitele ajánlott. Pajzsmirigy szűrővizsgálatokkal meg tudhatjuk,hogy jól működik-e a szervezetünk.A pajzsmirigy alul,vagy túltermelődése kihat azokra a nőkre,akik épp kisbabát szeretnének és emiatt sehogy vagy csak nagyon nehezen tudnak teherbe esni.

Egyfajta hormontermelődés,melyet egyensúlyba kell hozni.Figyeljünk magunkra,járjunk rendszeres szűrővizsgálatokra,előzzük meg a betegségeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük