Kezdőlap » Látnivalók » A Nyugati-, vagy Siratófal (Kótel)

A Nyugati-, vagy Siratófal (Kótel)

A zsidóság legszentebb helyei közé tartozik ez a fal. A Nyugati fal 145 méter hosszú. Ebből a siratófal, mint imahely 60 méter, magassága 18 méter. A Siratófal a templomteret körülvevő támfalnak a szakasza (tehát nem a templom fala) a falban az alsó 12 méter Heródes korából való. A mai utcaszint alatt még 19 sor kő van egymáson a romok alatt.

Megfigyelhetők rajtuk a heródesi építkezés jellegzetes kőtömbjei. A kövek különböző anyaga a magyarázat arra, hogy miért rongálódtak meg egyenlőtlenül az idők folyamán. A puha meleke kő könnyebben pusztul, minta kemény mizi-jehudi kő. A kövek átlagos magassága körülbelül egy méter.
A templom sohasem pusztult el a zsidók szívében, amit a Siratófal előtti téren összegyűlt tömeg is bizonyít.

Egy nemzedéken át csak a keresztények és a mohamedánok látogathatták, de 1967-ben ez is zsidó fennhatóság alá került. Az óvárosban sok zsidó él mégsem lehet látni őket a templomtéren. A bejáratnál ugyanis héber, francia és angol nyelvű tábla figyelmeztet, hogy ide a hely szentsége miatt zsidónak belépni tilos. Szent ez a hely és nem lehet megkockáztatni, hogy esetleg a templom egyes részeinek köveire lépjenek. Ezért gyűlnek össze a zsidók a templomtér helyett a Siratófalnál. Itt imádkoznak és siratják a templom pusztulását. 1967 után tágas teret alakítottak ki előtte.

A fal jelentése eléggé összetett. Jelképezi egy nép minden lelki reménységét, továbbá bizonyítja a zsidó vallásban a folyamatosság érzékét. A fal mellett ugyan az Izrael gyülekezik össze, aki háromezer éve imádja ugyan azt az Istent, ugyan azon a szent helyen, számos üldözés, száműzetés és szétszóródás után is. Ez az imádság nem csak a múlt siratása a templom lerombolása miatt, hanem messiási reménység is: A Messiás eljön, helyreállítja a templomot és Izrael országát.

Péntek este és szombaton, valamint nagy ünnepeken hosszú sorokban jönnek az óváros kis utcáin a falhoz és egész családok végzik itt imádságukat. Hétfőn és csütörtökön „bar micva” ünnepséget tartanak itt (a tizenharmadik életévüket betöltött zsidó fiúk felnőtté avatása.
Itt esketik fel az izraeli hadsereg katonáit is.
Az apostolok is megcsodálták és büszkén mondták Jézusnak: „mester, nézd milyen kövek és micsoda épületek” Jézus viszont már látja a templom pusztulását: „Jönnek majd a napok, amikor abból, amit most itt láttok, nem hagynak követ kövön, mind lerombolják” (Máté 24,1-2)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük