Kezdőlap » Növények » A növények őstörténete

A növények őstörténete

A növények többsejtű élőlények, kialakultak, és képesek élni a szárazföldön. A túlnyomó többsége végzett fotoszintézist, de nem az egyetlen élőlények voltak ezzel a képességgel. Sok egysejtű élőlény is tudott fotoszintetizálni, csakúgy, mint számos csoportja a baktériumoknak.

A fotoszintetikus egysejtűek (közismert nevükön algák) egy sokszínű élőlények osztva több törzsre. Sokan egysejtűek, beleértve a kovamoszatokat és a zöld algákat. Ezek, valamint a cianobaktériumok alkotják a fitoplanktonok vizí ökoszisztémáit. Mások, mint például az összes barna alga, a legtöbb vörös alga és a sok zöld algák többsejtűek. A nagy tengereknek ezen formáit szokták moszatoknak hívni.

A növények két nagy csoportba sorolhatók, a mohák csoportjába és az edényes növények csoportjába. Mindkét csoportnak többsejtű embriója van, ami azt jelzi, hogy ezek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és megkülönbözteti őket a zöld alga.

A páfrányok, a nyitvatermők és a zárvatermők rendelkeznek speciális érrendszerrel, cukorral víz- és ásványi anyagokkal, egész testükkel. A legrégebbi ismert edényes növények megjelentek a középső szilur időszakban (körülbelül 439-409 millió éve). A legrégebbi ismert mohák még később, a devonban (409-354 millió éve körülbelül). Ennek ellenére a legtöbb tudós úgy gondolja, hogy nem találtak legkorábbi mohákat, mert rosszul fosszilizálódtak.

A mohák szárazföldi növények. De mivel hiányzik belőlük a fás szárú szövetek, ezt a támogatást kell biztosítani nagyrészt a turgonyomásnak a saját sejtekkel. Következésképpen nem tudnak növekedni nagyon magasra, és a legtöbb kis moha is meglehetősen feltűnő. Mivel szükségük van a vízre, ezért inkább a vizes élőhelyeken a gyakoribbak, mint például a mocsarak valamint a nedves erdők.

De nemcsak az ilyen helyekre korlátozódnak le, hanem megélnek a sivatagokban is, és a sarkvidéki tundrán is.
A mohák leginkább kapcsolódnak a legkorábbi szárazföldi növényekhez, mivel nem rendelkeznek gázcserenyilásokkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük