Kezdőlap » Esküvő » A nagy nap – az esküvő

A nagy nap – az esküvő

A lányok többsége már kisgyermekként megálmodja a tökéletes esküvőt. A gyönyörű ruhát, hajat, cipőt és a hatalmas vendégsereget, melynek középpontjában egy igazi hercegnőnek képzelheti magát. A szerelem csodálatos dolog, főleg, mikor olyan komollyá válik, hogy mindkét fél kész örökre összekötni az életét. Éppen ezért, ez sokkal többről szól, mint hajról, cipőről és szép fehér ruháról. Az igaz szerelem beteljesüléséről szól, és arról, hogy együtt egy új- és közös életet építenek fel, melyhez majd a későbbiekben gyökeresen hozzátartozik a gyermekvállalás és családalapítás. Ha a pár meghozta a döntését az esküvővel kapcsolatban, el lehet kezdeni a szervezését. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ez egyáltalán nem egyszerű. Habár manapság már nem sokan szerveznek nagy lakodalmakat, inkább szűk családi körben tartják meg. Ez főleg az anyagiakon múlik. De még a szűk családi körben rendezett lakodalmak többsége is ugyan azon a módon zajlik le. Először is a menyasszonynak ki kell választania, hogy mit fog viselni, a hajtól kezdve, a menyasszonyi ruhán, menyecske ruhán át a cipőig és a harisnyáig. Ki kell tűzni a dátumot, helyszínt kell választani az esküvő lebonyolításához. Régen a legtöbb ember otthon, az udvarban tartott sátras lagzit, és az ételt is ők főzték meg, de mára ez már kezd kimenni a divatból, ráadásul borzasztóan költséges.

A legtöbben éttermet vagy egy szolidabb szórakozóhelyet választanak helyszínül. De akkor is meg kell rendelni a dekorációt, virágokat, ételt, italt, tortákat, süteményeket, és még nagyon sok minden mást. Vannak, akik nem bírnak el ezzel a hatalmas feladattal, egy esküvőszervezőre bízzák mindezt. Aztán össze kell írnia a párnak egy vendégsereget. Miután a meghívók elkészültek, azokat el kell juttatni a vendégekhez, és a legjobb, ha személyesen invitáljuk el őket a lakodalomra. Ki kell választani a kísérőket, tanúkat, koszorúslányokat, és nem árt keresni egy jó zenekart is, valamint ha szeretné a pár megörökíteni ezt a csodás alkalmat, akkor szokás felkérni valakit fényképezésre és videózásra. Ha a pár szeretne egyházi esküvőt is, akkor a lakodalom előtt pár alkalommal előkészítőre kell járniuk a templomba. És ami még egy nagyszerű szokás, a vőfély felkérésre, arra, hogy vezesse le a lakodalmat.

A lakodalom kezdetén a leendő férj és feleség nem egy helyen tartózkodik. Először is a vőfély elmegy a fiús házhoz, ahol segít a fiút elbúcsúztatni a szülőktől, testvérektől, közeli rokonoktól, majd átmennek a lányos házhoz. Itt általában a kapuban eléneklik a „Nyisd ki babám az ajtót” című nótát. Amikor a dalszöveg egy bizonyos részéhez érnek, a lányos örömanya kinyitja a kaput, és beengedi a leendő férjet valamint az ő vendégseregét. Ezután elbúcsúztatják a leányt is a családtagoktól, és elindulnak a polgármesteri hivatalba a polgári esküvőre. Ilyenkor, főleg vidéken szokás, hogy végigvonulnak az utcán, a zenészek zenélnek, a vendégek többsége táncol, énekel, néha megállnak pihenni, inni, sőt visznek magukkal egy széket, ahová a menyasszonyt leültetik. A szoknyája alá aprópénzt szórnak, és a vőlegénynek ki kell onnan piszkálnia mindet, a vőfély görbebotjával. Ilyenkor a „Piszkáld ki, piszkáld ki” nótát szokás énekelni. A polgári esküvő után következik a mai napra eléggé divatossá vált csokor eldobás.

A menyasszony hátat fordít a násznépnek, majd a csokrát maga mögé dobja. A hagyomány szerint, aki elkapja, annak lesz a legközelebb esküvője. A polgári esküvő után, indulhat a násznép az egyházi esküvőre, a templomba. Miután ott is kimondták a boldogító igent, hazamennek, és kezdődhet az evés, ivás és persze a mulatozás. A lakodalom vége felé közeledve gyakori szokás a gyertyafény keringő. Ilyenkor a násznép kap egy fehér gyertyát, leoltják a lámpákat, hogy csak a gyertyák világítsanak, nagy kört alkotnak, és a kör közepén a menyasszony és a vőlegény keringőzik, ők is egy fehér gyertyát tartva a kezükben. A keringő után a vőlegény egy időre eltűnik, és következik a menyasszony tánca. A szabály az, hogy csak akkor lehet táncolni a menyasszonnyal, ha fizetünk érte. Kinél mennyi pénz van, a perselybe kell dobni, és már táncolhat is a menyasszonnyal. Sokan jól megforgatják, hogy el is szédüljön. Ilyenkor a vőfély leállíttatja a zenét, azt mondja, hogy „leül a menyasszony”, majd ha kicsit kifújta magát, folytatódhat a tánc. Mikor már jó sok pénz összegyűlt, berohan a vőlegény, általában egy hatalmas plüss állattal a kezében, amely tele van tűzdelve papírpénzzel, s mikor a plüsst lerakja, felkapja karjába a menyasszonyt és elrohan vele. Sok helyen szokás az, hogy amíg az ifjú pár távol van, valaki beöltözik „bolond menyasszonynak és bolond vőlegénynek”, és mondhatni bohóckodnak egy kicsit. Mikor a pár visszatér, már piros ruhát viselnek, és kezdődhet a menyecske tánc. Ez után általában addig tart a lakodalom, míg a násznép el nem fárad.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburuk útja a házassághoz vezető úton

Az egyik Kenyában élő természeti nép, a szamburuk alig százhúszezren vannak. A nomád, félnomád életvitelű …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük