Kezdőlap » Fitnesz » A mozgás pozitív hatása

A mozgás pozitív hatása

Akár már 15 perc mozgás is elegendő ahhoz, hogy növeljük a koncentrációnkat, javítsunk az általános közérzetünkön és akár a várható élettartamunkon is emeljünk.

Aki irodában dolgozik, gyakran tapasztalja az ülőmunka következtében kialakuló hátfájást, nyaki fájdalmakat, a láb zsibbadását. Számos kutatás kimutatta, hogy a hosszan tartó ülő testhelyzet és testi inaktivitás az anyagcsere és a szív betegségeinek kialakulásához jelentős mértékben hozzájárul. Legrosszabb esetben akár a várható élettartamot is csökkenti. Ezzel szemben a rendszeres fizikai aktivitás kifejezetten pozitívan hat a koncentrációra, csökkenti az izom-, és ízületi fájdalmakat.

A sportorvosok szerint viszonylag rövid ideig tartó, napi rendszerességgel végzett mozgással is elérhetjük az előbb említett pozitív hatásokat. Akár a gyaloglás a buszmegállóba, vagy a biciklizés a vasútállomásról vagy a munkahelyről is hozzájárul a túlsúly csökkentéséhez, a koleszterin-, és a vércukorszint szabályozásához. Eddig a napi minimumértéket 30 percben határozták meg, azonban egy nemrég végzett tanulmány – több, mint 400 ezer ember részvételével – azt mutatta, már napi 15 perc rendszeres mozgás is hozzájárul az életminőség javulásához, és a várható élettartam szignifikáns növekedéséhez a fizikai tevékenységet egyáltalán nem végző emberekhez képest. Amennyiben növeljük a mozgástempót, a hatások még erősebben jelentkeznek. Akár az ebédszünetet is ki lehet használni arra, hogy a mozgás a mindennapjaink részévé váljon. Sok vállalatnál az ebédszünet hosszúsága miatt az evés mellett elegendő idő van a hatásos mennyiségű testmozgást is beépíteni a napunknak ebbe a részébe. Akár egy rövid futás, vagy gyors tempójú gyaloglás a szabadban is segít a koncentráció és az általános közérzet javításában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzéstípusok: Széria vagy piramis?

A következőkben két alapvető edzésmódszerrel ismerkedünk meg. Szériaedzés Hasonló a köredzéshez. Itt is az egész …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük