Kezdőlap » Növények » A mocsár növényei

A mocsár növényei

Következő bemutatott növények mocsarakban illetve vízpart mellet találhatóak meg. Biztos mindenki ismeri őket.Sok strandolót a hideg is kiráz tőlük illetve tejesen haszontalan növénynek tartja.De égen elég sok mindenre használták őket később csak szoba díszként voltak jelen a hétköznapokban.De újra kezdenek divatba jönni.Mára nagyon kevesen tudják hogy hogyan lehet őket hasznosítani.

Nád(Phragmites communis)
Sokan összekeverik a gyékénnyel .Mocsarakban található meg.2-4 méter mélyen a víz alatt összefonódó gyökérzettel rendelkezik .Gyökereivel el lepi a vizet és a víz felszínét (úszó szigetet )alkot .A pázsit félék családjába tartozik .Virága remek szobadíszként is szolgálhat .Régen tetők fedésére használták mivel rendkívül jól fonható.
Tető illetve nádpadló készült belőle .Nagyon jól szigetel és jó víztaszító képességgel rendelkezik.Újra kezd divatba jönni a nádfedeles kis házak építése.

Gyékény(Typha latifolia)
Régen közismert szobadísznek használták öt is .Buzogányos kinézete a növény termős torzsavirágzatából adódik.
Mikor be érik szét hullik a buzogányos része apró terméseket rejtve .Amik a hajszálnál is finomabb szőrök .Igazából ha be ért könnyű dolga van hisz a szél felkapja a kis szőröcskéket ezáltal biztosítva a következő generációt .Sokan össze keverik a gyékényt és a nádat .Ez abból adódhat, hogy ahol megtalálható az egyik ott a másik is .Hiába különböznek ennyire mégis az avatatlan szem össze keveri őket .A gyékény leveleit is lehet fonni régen szatyor,szőnyeg,és üveg köré font szatyor készült belőle mára már nagy kuriózumnak számít.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük