Kezdőlap » Fitnesz » A megfelelő táplálkozás javítja a sportteljesítményt

A megfelelő táplálkozás javítja a sportteljesítményt

A megfelelő táplálkozással a sportolók növelni tudják a teljesítményüket. Az átlag feletti fizikai megterhelés miatt a sportolóknak több energiára van szüksége, amit a kalóriabevitel növelésével tudnak biztosítani: emiatt különösen fontos odafigyelniük az egészséges táplálkozásra. Sportágtól függően az ideális táplálkozási módszerek különbözőek lehetnek. A súlyzós edzést végzőknek másmilyen étrendre van szükségük, mint az állóképességi sportolóknak. Azoknak, akik állóképességi edzést végeznek, optimális esetben a napi energiabevitel körülbelül 2/3-a szénhidrátból, 1/4-e zsírból, és 15%-a fehérjéből áll. Intenzívebb edzési fázisoknál akár 80% is lehet a szénhidrát aránya.

A testépítőknek, illetve az erősítő edzést végző sportolóknak a tréning során rövidebb, intenzívebb erőkifejtésre van szükségük: az edzés célja elsősorban az erőnövelés, izomépítés, így több fehérjére van szükségük a táplálkozásban. Az izomtömeg-növeléshez testsúlykilogrammonként 1,5-2 gramm fehérjebevitel ajánlott naponta: ez étrendtől függően körülbelül 15-25%-a a napi kalóriabevitelnek. A szervezet a fehérjét nem képes tárolni, és egyszerre csak kisebb mennyiségben képes megemészteni, ezért a napi 5-7, kisebb étkezés ajánlott. A testépítők egy-egy étkezést gyakran helyettesítenek fehérjeturmixszal. Az edzés előtt, és után is fontos odafigyelni a megfelelő fehérje-, és szénhidrátbevitelre. Hogy a nagy mennyiségű fehérje ne terhelje meg a veséket, az elegendő folyadékbevitel kiemelt jelentőségű.

A sportolók számára az ivás nemcsak a megemelt fehérjebevitel miatt fontos. A fokozott izzadás miatt a folyadékszükséglet növekszik. Azonban a szervezet az izzadással nemcsak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszít. A különféle izotóniás italokkal, vagy akár az ásványvízzel hígított gyümölcslevekkel is megoldható az ásványi anyagok, nyomelemek pótlása.

A küzdősportolóknak erőre, állóképességre, és kondícióra egyaránt szükségük van, így étrendjüknek minden fontos tápanyagot megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia. A szénhidrát aránya körülbelül 55%, edzéstervtől függően a zsírbevitel a teljes kalóriabevitel 1/4-1/3 közötti részét teszi ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük