Kezdőlap » Növények » A Mecsek kincse

A Mecsek kincse

A Mecsek és környéke sok mindenről nevezetes. Városai, települései híresek egyetemekről, bányákról, völgyekbe zárt üdülőtelepekről, tavakról, erdeiről, vadjairól, tehát egy csodálatos világ Baranya és a Mecsek, Pécs és Orfű és még napestig sorolhatnánk.

Van egy olyan teremtménye ennek a tájnak, ezeknek a hegyeknek, völgyeknek, ennek a mediterrán jellegű klímának, amely országos hírűvé vált, beszélnek róla széltében-hosszában. Mondhatnánk, hogy ismét beszélnek róla, de ez csak részben igaz, hiszen az itt élők soha ki nem apadó szeretettel és kedvvel beszélnek róla, mindig is része volt életüknek, mindig beépült ételeikbe, konyhájukba.

Ez a növény a híres medvehagyma. Sokoldalú, mint a felhasználási területe, egyszerű de mégis csodálatos. Tavasszal, amikor fehér virágba borítja a Mecsek völgyeit, domboldalait, akkor valami hihetetlen szépséggel ajándékoz meg minket a természet. Mintha hó feddné a hegyeket, olyan az egész hatása. Szemet és lelket gyönyörködtető, nyugalmat és békét áraszt az erdő egyébként is, de most kiegészül ezzel a fehér lepellel.
A látványhoz még egy semmivel sem összetéveszthető illat is párosul, egy enyhe fokhagyma illat, amely nem túl intenzív, de folyamatosan ott az ember orrában, nem tud és nem is akar tőle szabadulni.
Ebben az időszakban ellepik a tájat a gyűjtők. Akár csak saját részre, a magunk konyhájába néhány csokorral akár nagyüzemileg, felvásárlónak de számtalan ember tépkedi a növény leveleit. Sajnos, nálunk még nem védett, csak a természetvédelmi területen tilos szedni, de ki tudja ezt ellenőrizni? Lehetetlen, óriási a terület. A védetté nyilvánításra már vannak törekvések, de nálunk minden kicsit lassabb, megfontoltabb. Külföldön már rengeteg országban tilos leszedni.
Íze kellemes, fokhagymára emlékeztet, a baranyai asszonyok szívesen használják ételekbe, süteményekbe. Sokan nem tudják, de nem csak a levele, de a hagymája is fogyasztható, tárolása nem bonyolult, úgy kell vele bánni, mint a vöröshagymával.

Gyógynövényként is csodálatos,étvágygerjesztő, vérnyomáscsökkentő, külsőleg péppé zúzva bőrgombát lehet vele borogatni. Vigyázni kell azonban, hiszen könnyen összekeverhető a súlyosan mérgező gyöngyvirág levelével. Először csak olyannal kezdjük szedni, aki megbízható és megfelelő tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

Nem túlzunk, amikor mecseki csodáról beszélünk. Minden tekintetben egy hihetetlenül egészséges, finom, fűszerként és gyógyszerként is alkalmazható növényről beszélünk, melyet aki teheti, kóstolja meg. Nem fogja megbánni……

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük