Kezdőlap » Jog » A magántanuló kötelességei és jogai

A magántanuló kötelességei és jogai

Törvényben lefektetett jog, hogy bárki lehet magántanuló. Az esetek egy részében az iskola dönt úgy, hogy a diák otthon folytatja a tanulmányait. Erre szakvélemény alapján, a sajátos nevelési igényű, magatartási, beilleszkedési, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek esetében kerül sor. Súlyos betegség is indokolhatja, hogy a diák otthon készüljön fel a vizsgákra. Ebben az esetben orvosi szakvélemény alapján döntenek. Olyan eset is előfordulhat, hogy a szülő dönt úgy, hogy gyermeke otthoni körülmények között tanuljon. Ekkor a szülőnek kell kérelmeznie a magántanulói státuszt. A kérelmet az iskola vezetője felé kell benyújtani. Ha ő úgy értékeli, hogy a diákot ez a tanulmányaiban hátrányos helyzetbe hozza, akkor szakvéleményt kér a lakóhely szerinti gyermekjóléti szolgálattól, a gyámhatóságtól, vagy végső esetben a jegyzőtől.

A magántanulónak is kötelező az iskolába való beiratkozás. Az iskola igazgatója felmenti a tanórák látogatása alól, de ez nem azt jelenti, hogy az iskolából ki van tiltva. Bejárhat az órákra, használhatja a könyvtárat, és ugyanúgy részt vehet a közösségi életben, az iskolai rendezvényeken, kirándulásokon, mint az iskolába járó társai.

Az ilyen formában tanuló diák felkészüléséről a szülő gondoskodik. Évente kétszer, a féléves és az év végi időszakban osztályozó vizsgát kell tenniük az adott tantárgyakból, hogy bizonyítsák a felkészültségüket. Ez történhet abban az iskolában, ahová be van iratkozva, de egyedi döntés alapján független vizsgabizottság is kijelölhető. Magatartásból és szorgalomból nem kap érdemjegyet a tanuló.
Külön költséggel nem kell számolni a magántanulói státusz során. A tankönyvtámogatás és a családi pótlék ugyanúgy jár nekik is, mint az iskolás társaiknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük