Kezdőlap » Betegségek » A lyme-kór

A lyme-kór

A lyme kór egy olyan betegség amelyet kullancsok terjesztenek. Nem csak az embereket veszélyezteti ez a betegség hanem kutyákat és macskákat is.

Hol található meg a kullancsok?

A kullancsok leggyakrabban a füves, árnyas erdőkben és vízpartokon megtalálható. A füvek vagy a bokrok leveleinek tövén várakoznak a zsákmányukra. Onnan tapadnak az ember szőrére és onnan bele a bőrbe. Aztán jó helyet keresnek maguknak a hajlatokban szeretnek lenni a legtöbbet. Aztán egy ragasztóhoz hasonlót ereszt ki magából a kullancs és azzal ragasztják oda magukat. Pár napig táplálkoznak megszívják magukat bő vérrel aztán kijönnek belőlünk és  elrejtőznek.

A kullancs csípése alatt egyfajta érzéstelenítő szerrel fájdalommentessé teszi a csípéseit. Tehát valakinek fel se tűnik ha megcsípi. Mire a betegség kialakulna eltűnik a csípés helye tehát nem feltűnő. Aki eddig a betegséget elkapta annak háromnegyede nem vette észre az előző csípéseket.

Tünetei:

Az első tünete a lyme kórnak a kokárda formájú csípés helyén kialakuló bőrpír. És ez a bőrpír napról napra tovább terjed a bőrön. Jellemző még a lyme kórra a étvágycsökkenés, fáradékonyság és különböző görcsök.  Ez a betegség ha hosszabb ideig fennáll akkor okozhat: szívritmuszavart, agylágyulást, szívizomgyulladást, agyhártyagyulladást és arcbénulást. Ha erdőbe készülünk vagy füves, gazos vízpartos helyekre akkor érdemes befújni magunkat kullancsriasztóval hogy megelőzzük az ilyen jellegű betegségeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük