Kezdőlap » Kert » A kultúrnövények egészséges fejlődése? Akkor biztosítsuk a gyommentességet.

A kultúrnövények egészséges fejlődése? Akkor biztosítsuk a gyommentességet.

A gyomok közvetlenül nem károsítják a kultúrnövényeket, de közvetett hatásuk igen kedvezőtlen, mert lerontják a termőhelyi adottságokat és ezzel a kultúrnövények fejlődését élettanilag károsan befolyásolják. A gyomok a kultúrnövényeknél élelmesebb, többnyire gyorsabban fejlődő növények, és mint ilyenek konkurens szervezetek, amelyek víz és tápanyagfelvételükkel jelentősen zsarolják a talajt.

Az erős gyomosodás az alacsonyabb növésű kultúrnövények fejlődését gátolja, a tartós beárnyékoltság az állományra nézve súlyos, nemritkán végzetes következményekkel jár. Az erős gyomosodás további veszélye még, egyes gyomnövényekről vírusbetegségek, gombabetegségek és rovarkártevők terjednek át termesztett növényeinkre.

A gyomok okozta beárnyékolással és a levegő páratartalmának növelésével fokozódik a kultúrnövények megbetegedésének veszélye és a gyomosodás nemritkán egy súlyos károsodással járó megbetegedés segítő tényezőjévé válik, például paradicsomvész, dinnye antraknózis, szőlő peronoszpóra stb. Az erős gyomosodás akadályozza a hatékony védekezést is, mert az alacsony növésű kultúrnövények esetében a kipermetezett permetlé nagyobb hányadát a takaró gyomnövényzet fogja fel.

A vázolt veszélyeztetés megelőzésére állandó gyommentességet kell biztosítani a zöldségnövények és a dísznövények parcelláin, tábláin, továbbá a szőlő és a gyümölcsfák között egyaránt. Házi kertekben a gyommentesítés legcélravezetőbb módja a gyomlálás, kapálás, sarabolás és a kézi kultivátorozás. A kézi eszközökkel végzett gyomirtást gondosan kell végrehajtani, mert a velük ejtett horzsolt és vágott sebeken keresztül fertőződhetnek a kultúrnövények is. A gyomirtás vegyszeres úton is elvégezhető, de ennek a háztáji keretekben több jelentős akadálya van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük