Kezdőlap » Jog » A kormány felépítése

A kormány felépítése

A kormány a nemzet és az állami politika legfőbb irányítója. Ennek a legfontosabb és legbefolyásosabb személye nem más, mint az államfő.

Az államfő a nemzeti és az állami egység “megtestesítője”. Általában csak protokolláris szerepe van, de például Franciaországba és Amerikában is prezidenciális rendszer van, amelyhez erős elnöki jogkörök társulnak. Az állami szervek szervezet szerinti fajtáit két féle képpen különböztethetjük meg. Az egyik a testületi szervek. Ide tartozik az Országgyűlés, a Kormány, valamint a helyi képviselő-testület egyaránt. A másik az egyedi szervek. Ide tartoznak a miniszterek, a jegyzők. A testületi szervek esetében nagyon fontos dolog a határozatképesség.

A miniszterek az államigazgatásban szerepelnek, ennek valamilyen ágazatát irányítják. Ezt ugye azt szabályozza, hogy a jelentétnek milyen aránya kell az érvényes határozat meghozatalához.Az adott országnak a nagyságától, lakosságától függ az, hogy mennyire tagolt a közigazgatás, illetve ettől függ az is, hogy hány miniszter alkotja a kormányt.

Minden kormányban szükséges egy belügyminiszter, egy honvédelmi miniszter, egy külügyminiszter, egy igazságügy miniszter, egy pénzügyminiszter, egy oktatási miniszter, egy mezőgazdasági miniszter, valamint egy egészségügyi miniszter.

Ezen kívül természetesen még számos olyan közigazgatási egység található, ahol miniszterek vannak, ezek csak a legfontosabb miniszteri tisztségek voltak. Államformák szerint köztársaságot és királyságot különböztethetünk meg, míg tartalmilag demokráciát és diktatúrát, valamint hegemonisztikus tekintélyuralmat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakástámogatás

A 122011es kormányrendelet a lakásigényt írja elő. Itt a feltétel, hogy a költség 30%-át és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük