Kezdőlap » Gyógyszerek » A köptetők

A köptetők

Feladatuk a köhögés, a köpetürítés megkönnyítése. Ezt a tapadós nyák folyóssá tételével, illetve a nyálelválasztás serkentésével érik el. Csoportosításuk hatásaik által történik. A nyálelválasztást fokozó köptetők csoportjába tartozik a Stibium sulfuratum aurantiacum . Narancsvörös, ízetlen por, vízben nem oldódik, a gyomorsav azonban oldja és a gyomornyálkahártya izgatása útján az azzal közös fejlődéstani eredetű hörgőnyálkahártya váladéktermelő tevékenységét fokozza, hasonló hatású az ipekakuána is.

A sós köptetők fokozzák a váladéktermelést, részben a gyomor nyálkahártyájának izgatásával, részben pedig azáltal, hogy bár csekély mennyiségben, de a hörgőkben választódnak ki és ott a nyák oldódását segítik. Ilyenek a konyhasót tartalmazó ásványvizek. Egyes gyógynövények is tartalmaznak olyan nyákos és keserű anyagokat, amelyek köptető hatásúak. Az illóolaj tartalmú köptetők a hörgőkben választódnak ki, azok nyálkahártyáját izgatják, fokozzák a nyálelválasztást, serkentik a csillószőrök mozgását.

A guajakol tartalmú köptetők serkentik a nyálképződést, mérsékelik a köpet kellemetlen szagát, megkönnyítik a kis mértékben termelt köpet kiürítését. Szokás még köptetőként illó olajok belélegeztetése, továbbá tripszin és elasztázoldat inhalálása is. A köptető megválasztása, adagjának megállapítása orvosi feladat, önkényesen alkalmazásuk késleltetheti a légutak hurutos betegségeinek gyógyulását. Mellékhatásként émelygést, hányást, hasmenést, a torokban karcoló érzést okozhatnak. Az újabb szintetikus úton előállított köhögéscsillapítók egy része a köhögéscsillapítás mellett fokozza, illetve elősegíti a váladék kiürülését a hörgőkből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyomnak hitt gyógynövény

Milyen jó tavasszal, vagy nyáron kimenni az udvarra, az erdőbe, vagy akár a határra gyönyörködni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük