A kollagén

A kollagén egy strapabíró “háló” amely szervezetünk vázát alkotja. A szépségben nagy szerepe van! A csontok és fogak a kalciumtól szilárdak. Viszont a szilárdságot a mész biztosítja, melynek fő vegyülete a kalcium. A kalcium ennek a “hálónak” a közeibe férkőzik be, és ettől lesz, rugalmas, de egyben szilárd a csontozatunk és fogazatunk. Ha nincs elegendő kollagén a szervezetünkben, akkor csontjaink törékennyé válnak, fogaink, hamarosan romlásnak indulnak, elkezdődik a fogszuvasodás, amely lassan az egész fogazatunkat tönkre teszi.

De, nem csak a fogak és csontoknál van nagy jelentősége a kollagénnek, hanem az ízületi szalagok és az ízületi tok rugalmasságánál is döntő szerepe van. Ha elegendő mennyiségben van, erős, strapabíró az ízületünk, viszont ha nem áll elegendő mennyiség akkor, lehet könnyen szalag szakadás, ficam, porcsérülések veszélye is fennáll hamarabb.

De szépségünkben is nagy szerepet játszik, hisz a bőr, rugalmasságát, fiatalságát, egészséges színében is nagy szerepet játszik a kollagén. Ha nincs elegendő mennyiségű kollagén a szervezetünkben, idő előtt ráncosodik arcunk, el kezdünk narancs bőrösödni, és petyhüdt lesz bőrünk. Az erek, verőerek erősségében, és rugalmasságában is hatalmas szerepe van a kollagénnek. Ha kevés van a szervezetben, érelmeszesedés, és visszértágulat keletkezik. Az ereink sérülékenysége, bizonyíthatóan a szervezetben kevés kollagén javára róható fel. Tehát, most már láthatjuk, mennyire fontos, hogy elegendő kollagént vigyünk be szervezetünkbe!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük